Rekommendationer

Vad odlade man pa 2000 talet?

Vad odlade man på 2000 talet?

Under 2000-talet har exporten ökat efter att den inhemska efterfrågan ökat på bland annat (förutom spannmål) frukt, grönsaker, oljeväxter och köttprodukter. Efterfrågan har gjort att dessa skördar ökat, vilket förstås är bra för jordbrukarna så länge efterfrågan är stor.

Hur levde man på 1300 talet?

Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var svag. I Europa bodde omkring nio tiondelar av befolkningen på landsbygden och sysslade med jordbruk. Men det fanns också andra sociala skikt i det medeltida feodalsamhället.

Vad arbetade man med på medeltiden?

Förutom spannmål kan vi på goda grunder anta att medeltidssvenskarna hade ärter, bönor, rovor, hampa och lin på sina åkrar; dessa nämns som åkerväxter i landskapslagarna. Från och med decennierna kring år 1300 var det också vanligt att man odlade humle på stänger invid husen.

Hur såg husen ut på 1300-talet?

Husens arkitektur inte minst på de med gotiska inslag som utsmyckning, torn och tinnar gör det lätt för sinnet att nostalgiskt gestalta medeltiden som en drömlik sagovärld. Viktigt att tänka på är dock det fanns flera andra typer av boenden och förhållanden på medeltiden.

Hur gammal blev man på 1300-talet?

På 1300-talet var medellivslängden ungefär 35 år, idag lever vi mer än dubbelt så lång tid. På 1300-talet var jakten en viktig inkomstkälla.

Vilka redskap använde man på medeltiden?

På medeltiden uppfanns många redskap inom jordbruket, till exempel hjulplogen, harv, vind- och vattenkvarnarna. Kyrkans kontroll av den medeltida människans idéer hade över lag en hämmande (bromsande) effekt på den tekniska och vetenskapliga utvecklingen.

Vilka var de viktigaste processerna som inträffade under medeltiden?

Här kan du läsa om några av medeltidens viktigaste händelser.

  • Korstågen. På svenska kallas medeltiden ibland för riddartiden då en ny sorts hjälte föddes: den aristokratiske riddaren som slogs för rättvisa och tro.
  • Digerdöden.
  • Inkvisitionen.

Share this post