Allmänning

Vem far utfora transfusioner?

Vem får utföra transfusioner?

En läkare eller sjuksköterska ska ha ansvaret för en transfusion. Prov för transfusionsmedicinsk laboratorieundersökning får tas av hälso- och sjukvårdspersonal med rätt utbildning och som bedöms vara kompetent för uppgiften. Blodkomponenter kan ges via intravenösa infarter, till exempel PVK, CVK och subkutan venport.

Hur mycket stiger HB efter blodtransfusion?

Normaltid för transfusion av en blodpåse är 1-2 timmar. I regel stiger blodvärdet med cirka10 g/l per transfunderad blodenhet och oftast ger man 2 påsar vid varje transfusion.

Vem får utföra provtagning för Transfusionsmedicinsk laboratorieundersökning?

Transfusionsmedicinska laboratorieundersökningar. 1 § Inför en blodtransfusion ska blodprov tas från blodmottagaren för transfusionsmedicinska laboratorieundersökningar. Provtagningen ska utföras av hälso- och sjukvårdspersonal som har utbildning för och är bedömd som kompetent för uppgiften.

Får undersköterska ta bas test?

Venprover bör tas av sjuksköterska. I de fall då personal med reell kompetens efter delegering vill utföra uppgiften skall sjuksköterska alltid finnas på enheten i samband med att proverna tas. BAS –test och blodgruppering skall alltid utföras av sjuksköterska.

Vad är anti?

Antikroppar kan bildas: A ”Spontant” d.v.s. utan ännu känd anledning. En sådan antikropp benämns naturlig. Exempel på detta är antikropparna anti-A och anti-B mot ABO-systemets ytmolekyler.

Vad är vanligt med komplikationer efter en blodtransfusion?

Det är ovanligt med komplikationer efter en blodtransfusion. Den vanligaste komplikationen är en överkänslighetsreaktion. Det innebär att du kan få symtom som varierar från lindriga hudutslag eller illamående, till svårare reaktioner med andningsbesvär. Den reaktionen är vanligare efter en plasmatransfusion.

Vad är proteiner på blodkroppens yta?

Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener. Antigenerna sitter på de röda blodkropparnas yta. Du som har blodgrupp A har A-antigen på blodkropparnas yta.

Vad är blodgrupperna AB och B?

Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga. I många länder används bokstaven O i stället för siffran noll. O står för det tyska ordet ohne, som betyder utan. Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener.

Share this post