Rekommendationer

Vad behover Etikprovas?

Vad behöver Etikprövas?

Planerar du att bedriva att forskning som involverar människor eller behandling av personuppgifter? Då behöver du kanske ansöka om etiskt tillstånd. Här hittar du information om de regler som gäller för etisk prövning i Sverige samt hur prövning går till.

Kan barn samtycka?

När kan barn lämna giltigt samtycke? Barn över 16 år har en viss rättshandlingsförmåga och kan till exempel disponera sin egen arbetsinkomst. De bör som regel också själva kunna ge ett giltigt samtycke till behandling av personuppgifter.

Vad är Forskningshuvudman?

Med forskningshuvudman avses i etikprövningslagen en statlig myndighet eller en fysisk eller juridisk person i vars verksamhet forsk- ningen utförs (2 och 23 §§). När flera forskningshuvudmän medverkar i ett och samma forsknings- projekt ska endast en forskningshuvudman ansöka om etikprövning.

När behövs Etikansökan?

Lagen gäller bara forskning som ska utföras i Sverige (5 §), men etikprövning krävs även när inte hela men delar av forskningen ska utföras här. Dessa delar kan och ska myndigheten pröva, inte de delar som ska ske i något annat land.

Är examensarbete forskning?

Om examensarbetet ändå avser forskning i bemärkelsen ett vetenskapligt arbete som avser att inhämta och förmedla ny kunskap, genom att det ingår i eller kan komma att ingå i ett forskningsprojekt, ska etisk prövning göras.

Vad menas med informerat samtycke?

Samtycket ska vara informerat. Informationen måste göra det tydligt för forskningspersonerna vad det skulle innebära för dem att delta (till exempel om fysiska ingrepp som kan orsaka risker för kroppsskada ska genomföras, om känsliga uppgifter som kan äventyra den personliga integriteten ska behandlas, osv.)

Vem kan vara Forskningshuvudman?

Forskningshuvudmannen är den fysiska eller juridiska person i vars verksamhet forskningen utförs, till exempel lärosäte, kommun, region, myndighet eller privat företag. Så snart en del av ett forskningsprojekt genomförs inom en huvudmans verksamhet innebär det att den huvudmannen medverkar i projektet.

När behövs inte etikprövning?

För att undantaget från kravet på etikprövning för studentarbeten ska gälla krävs att det enbart rör sig om ett moment i utbildningen. Arbetet får alltså inte ”överlappa” med ett forskningsprojekt och det får inte finnas någon tanke om att arbetet kan komma att leda vidare i ett ”vanligt” forskningsprojekt.

Share this post