Blogga

Vad ar Luftlakt?

Vad är Luftläkt?

Som ännu ett plus vid stående panel monteras alltid en extra stående luftläkt bakom den liggande läkten för att säkerställa luftningen bakom panelen. Det är ytterligare en förhöjande standard på en Vidavägg, som inte är självklar hos andra leverantörer.

Kan man ha Enkelfaspanel stående?

Variera montering för personlig stil Flera av våra träprodukter finns att få i profiler som lämpar sig för både stående eller liggande panel. Det ger helt nya möjligheter att skapa något utöver det vanliga. Även om du använder samma träslag till hela huset kan du få fram specialeffekter genom spännande kombinationer.

Vad är Baspanel?

Z-panel/baspanel Ytterligare en vanlig typ är Z-panel, som finns både med enkel eller dubbel fas. Denna kallas även för baspanel. Panelen kan monteras både liggande och stående beroende på vilken stil du önskar. I många fall sätts huvuddelen upp i en riktning och på väl utvalda ställen med en annan orientering.

Vad är Stockpanel?

Stockpanel som är en hyvlad ytterväggspanel används ofta i fritidshus för att ge dem karaktären av liggtimmer- hus.

Vad är Luftningsläkt?

Tidigare har man ansett att springorna mellan panelbrädorna svarar för denna luftning. På senare tid har man fört ut spikläkten från stommen genom att använda luftningsläkt. Det har även fördelen att vatten som tränger in bakom lockläkten inte kan bli stående på spikläkten och tränga in i väggen.

Vad är luftspalt vägg?

Luftspalten, som ligger bakom fasadskiktet av träpanel eller skalmurstegel, har som huvudsakliga uppgift att dränera samt ventilera ut det vatten som tränger in genom fasaden. Den skall också fungera som kapillärbrytning och tryckutjämnande för att hindra vattnet från att tränga vidare in i konstruktionen.

Vad är bäst liggande eller stående panel?

Under de senaste årtiondena har den förhärskande åsikten i Sverige varit att liggande panel klarar påverkan av regn sämre, att vatten skulle driva in i fogarna och skada träet. Stående panel har i stället ofta rekommenderats eftersom vattnet där inte ligger kvar på brädornas kanter.

Vilken panel till stående?

Stående panel med lockbrädor Lockpanel (timmermanspanel) är i dag en mycket vanlig träpanel i Sverige. Orsaken är främst att den är enkel att montera, och att en enda brädtyp kan användas både som lockbräda och bottenbräda.

Hur spikar man Baspanel?

Spikning. Spiken får inte vara så lång att den skadar vindskyddet bakom panelen. Diametern ska vara minst 2,8 mm i diameter. Spikarna ska slås i vinkelrätt mot ytan och så långt att spikhuvudena kommer i nivå med träytan, men inte längre.

Varför liggande panel?

Liggande panel har av tradition använts av främst två skäl – den motstår väder och vind bra och brädor är enkla att montera på ett vertikalt bakomliggande regelverk. Liggande utvändig panel är vanlig i slagregnsrika områden i västra Sverige och i Norge men förekommer numera ofta även i övriga delar av landet.

Share this post