Populära

Kan man ge Klexane i laret?

Kan man ge Klexane i låret?

Oftast sprutar du in läkemedlet på magen eller låren, eller i övre delen av skinkorna. Om du ska ta sprutan i magen eller låret kan det vara bra att nypa tag i några centimeter hud och lyfta upp ett hudveck. Sedan sprutar du in läkemedlet i hudvecket. Då minskar risken för att injektionen hamnar i en muskel.

I vilka områden kan man ge subkutan injektion?

Generellt kan insulin injiceras i bukfettet och i den övre, yttre delen av skinkorna. Om tillräckligt med underhudsfett finns kan man även injicera i fram/ utsidan av övre delen av låren. Dessa områden ligger långt från större nerver, leder och stora blodkärl.

Hur många ml kan man ge subkutant?

En riktlinje är att om mängden överstiger 2 mL bör annat injektionsställe väljas. Val av injektionsställe grundar sig på rekommendation i Fass om var läkemedel bör administreras, patientens ålder samt patientens tillstånd med avseende på cirkulation, rörlighet eller fysiskt hinder.

Var ges subkutan injektion i överarm?

Subkutan injektion i överarm Subkutan injektion kan ges både i arm och ben. Vid subkutan injektion i armen ges denna på utsidan av överarmens övre halva (bild 5). Nålen riktas mot skuldran i armens längdriktning och injektionen ges med 45 graders stickvinkel (Bild 6).

Hur man ger Klexane?

En startdos på 3000 IU (30 mg) Klexane ges som en injektion i en ven. Samtidigt ges du också Klexane som en injektion under huden (subkutan injektion). Normaldosen är 100 IU (1 mg) per kilogram kroppsvikt var 12:e timme. Läkaren ber dig vanligtvis att ta acetylsalicylsyra också.

Hur sticka Klexane?

Injektionen ges i buken, ett område runt naveln är att rekommendera. Där är mest underhudsfett. Växla mellan höger och vänster sida om naveln. Patienten ska helst ligga vid injektionen.

Hur länge kan en Subcutan nål sitta?

I en studie [11] visas att en subkutan kvarliggande kateter kan sitta upp till 16 dagar utan komplikation men vanligast är att det inom en vecka uppstår någon komplikation. Konsensus i Sverige är att den subkutana kvarliggande katetern bör inspekteras varje dag och bytas en gång/vecka samt vid behov.

Share this post