Trendig

Vad ar temat i boken Stold?

Vad är temat i boken Stöld?

”Stöld” är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Var utspelar sig Stöld?

I Stöld skildrar du en verklighet i norr där samers renar tjuvjagas och dödas. Brotten rubriceras som stöld eller skadegörelse, men för dem som drabbas är det mord.

Hur många böcker har Ann Helen Laestadius skrivit?

Ofta skriver hon om identitet, att tillhöra olika kulturer och inte minst familjens och släktens betydelse. Stöld (2021) är Ann-Helén Laestadius elfte bok och hennes första roman för vuxna. Den tilldelades utmärkelsen Årest Bok 2021.

När kommer stöld i pocket?

”Stöld” är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr….E-bok.

Format Pocket
Författare Ann-Helén Laestadius
Antal sidor 441
Utg.datum 2022-01-13
Utmärkelser Augustpriset

Vad klassas som grov Stöld?

För att ett brott ska kunna beskrivas som stöld så krävs det inte bara att gärningsmannen tar något från någon annan, alltså att gärningsmannen begår ett tillgrepp, utan tillgreppet ska dessutom ske i syfte att tillägna sig saken.

Vad är viktigt för Ann Helen Laestadius?

Den samiska identiteten är väldigt personlig. Det är individuellt vad man tycker är viktigt och naturligt för en, konstaterar hon. En identitet kan ju också förändras över tid – precis som den gjort för Ann-Helén Laestadius själv. Ju äldre hon blev, desto mer började hon läsa på om samer och den samiska historien.

Varför blev Ann Helen Laestadius författare?

Hon provade på en del olika yrken innan hon blev journalist och började arbeta på en tidning. När det anordnades en manus-tävling på temat ”Att vara ung same i dag” skrev Ann-Helén snabbt ihop ett bokmanus. Hon vann tävlingen och manuset blev hennes första bok, SMS från Soppero, som kom ut 2007.

Varför glömde Agnes mamma bort samiskan?

Resultatet blev Sms från Soppero – den första av hennes fyra böcker om Agnes – som handlar om hur förlusten av det egna språket påverkar identiteten. I boken har Agnes mamma, till följd av mobbning, tagit avstånd från sitt samiska ursprung och flyttat till Stockholm.

Share this post