Rekommendationer

Varfor ar min Gomspene svullen?

Varför är min Gomspene svullen?

Feber över 38,5 grader, ömmande lymfkörtlar vid käkvinklarna, beläggning på tunga eller halsmandlar och frånvaro av hosta stärker misstanken om streptokockinfektion. Dålig andedräkt, smultrontunga, röd och svullen gomspene, blekhet runt munnen samt sår vid munvinkeln stärker denna misstanke ytterligare.

Hur kan man ta bort blåsor i munnen?

Tandkräm och geler som lindrar afte Det går att lindra symtomen vid afte så att du får sår mer sällan. Använd en tandkräm som är till för känslig munslemhinna. Det finns också geler och medel att skölja munnen med som kan hjälpa.

Varför finns Gomsegel?

gomseglet, lat. velum, kan även sägas omfatta gomspenen, lat. uvula palatina) är den mjuka vävnad som sitter längst bak i munnens tak, bakom hårda gommen. Mjuka gommens främsta uppgift är att stänga till passagen mellan munhåla/svalg och näshåla vid sväljning.

Vad händer om man tar bort gomspenen?

Förutom dödsfall rapporterades blödningar och andningsstopp i samband med operationen. Biverkningar i form av framför allt sväljningssvårigheter inträffade hos cirka 30 procent av patienterna [1].

Vad ska man göra med blåsor?

Vad kan jag göra själv?

  1. Undvik att peta hål på blåsan, eftersom den skyddar den hud som håller på att bildas därunder.
  2. Tvätta rent såret med mild tvål och vatten.
  3. Använd särskilda skavsårsplåster som lindrar, skyddar och underlättar läkning.
  4. Använd filtringar för att skydda mot tryck och nötning.

När tungan möter gomspenen?

Gomspenen tillsammans med övriga delar av mjuka gommen stänger vägen till näshålan vid sväljning. Den bidrar också vid vissa språkljud, till exempel tungrots-r och tonande uvular frikativa.

Kan man ta bort gomspenen?

Uvulopalatoplastik (UPP), som kan utföras med kniv eller laserteknik (LAUP), innebär att gomspenen och angränsande del av mjuka gommen tas bort. I gruppen näsoperationer återfinns alla kirurgiska ingrepp i näsan för att förbättra luftpassage.

Kan man operera bort snarkning?

Vissa personer har en anatomi i svalget som orsakar snarkning och ibland sömnapné. I de fallen kan svalgplastik vara ett behandlingsalternativ.

Share this post