Rekommendationer

Varfor far man underbett?

Varför får man underbett?

Anledningen till att vissa drabbas av underbett är att tänderna sitter för tätt eller lutar utåt i undre tandraden eller inåt i övre tandraden. Underbett tros vara ärftligt. Om en vuxen person plötsligt drabbats av underbett bör tandvård uppsökas snarast då det ofta är tecken på början till tandlossning.

Vad är underbett?

Underbett – är när underkäken skjuter ut framför överkäken. Det kan göra det svårt att bita och tugga. Öppet bett – är när dina framtänder inte möts och du därför får svårt att bita av. Ett sådant bett kan hos små barn vara orsakat av att de suger på tummen eller på en napp.

Hur fixar man underbett?

Ibland behövs sedan en avtagbar tandställning eller en enklare fastsittande tandställning under cirka 1-1,5 år. Du kan kontakta en tandläkare eller en specialistklinik för tandreglering om du själv funderar över tändernas placering eller om du har en bettavvikelse.

Är överbett ärftligt?

Ett överbett är ett ärftligt genetiskt tillstånd där hundens underkäke är betydligt kortare än överkäken. Det kan också kallas utbuktande käke eller malocclusion , men resultatet är detsamma – hundens tänder är felplacerade.

Vad innebär Korsbitning?

Korsbett definieras som en bettavvikelse där två eller flera av underkäkens molarer och premolarer biter buckalt om överkäkens buckala kuspar vid sammanbitning.

Hur vet man om man har bettfel?

Ett typiskt symtom vid bettfel är ihållande huvudvärk. Ofta är man dessutom stel i nacke-axlar. Det kan dessutom förekomma andra diffusa smärtor och domning i ansiktet. Andra vanliga symtom är ömhet och trötthet i käkmusklerna.

Vad är Infraocklusion?

Infraocklusion av tänder innebär att tänderna befinner sig under ocklusalplanet hos angränsande tänder. Avståndet kan variera från någon millimeter till att ocklusalytan är under gingivakanten eller inte ens syns i munnen. I de flesta fall erupterar alla primära molarer upp till ocklusal kontakt med motstående tänder.

Vad är ett djupt bett?

Djupbett innebär en förstorad vertikal överbitning. Där överkäkständer i fronten biter helt förbi underkäkständer används ibland benämningen täckbett. Prevalensen för djupbett i en vuxen befolkning uppgår till ca 8-10 %.

Share this post