Trendig

Vad ar skadestandskrav?

Vad är skadeståndskrav?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Hur bestäms omfattningen av detta skadestånd?

Om ändring i skadeståndslivränta med anledning av förändringar i penningvärdet finns särskilda bestämmelser. Lag (2001:732). 6 § Skadestånd med anledning av kränkning bestäms efter vad som är skäligt med hänsyn till handlingens art och varaktighet.

Vart regleras skadestånd?

Skadestånd regleras i flera lagar, men om ingenting är särskilt föreskrivet i avtal eller annan bestämmelse ska skadeståndslagens regler tillämpas. Huvudregeln i skadeståndsrätten är att den som orsakats skada ska försättas i samma ekonomiska ställning som om skadan inte hade inträffat.

Vad är Ansvarsgrunderna till skadeståndsskyldighet?

För att du ska anses vara berättigad till skadestånd så måste du ha lidit en skada. – Denna skada ska ha uppkommit genom en aktiv handling som skadevållaren företagit eller genom ansvarsgrundande passivitet från skadevållarens sida.

Vilken är den lägsta åldern för skadeståndsskyldighet?

Den av kommittén föreslagna bestämmelsen om barns skadeståndsansvar (4 5) innehåller, att den som ej fyllt 15 år skall vara skyldig att ersätta person- eller sakskada som han gör, om och i den mån det med hänsyn till handlingens beskaffenhet, hans ålder och utveckling samt omständigheter- na i övrigt prövas skäligt.

När ersätts en Tredjemansskada?

En tredjemansskada är indirekta konsekvenser av en skadehandling som påverkar tredje part. Det är endast i vissa fall som tredjemansskador ersätts såsom vid miljöskador enligt 32 kap miljöbalken och vid dödsfall enligt 5:2 skadeståndslagen.

Share this post