Rekommendationer

Hur gor man sjalvtest HPV?

Hur gör man självtest HPV?

Gör så här:

  1. Gör egenprovtagningen på dig själv. Det finns instruktioner i brevet för hur du ska ta provet och hur provröret ska märkas upp. Provet är gynekologiskt och tas i slidan.
  2. Skicka tillbaka provet för analys. Brevet ska postas inom en vecka efter provtagningen.
  3. Du får provsvaret med brev hem inom tre månader.

Hur blir man av med HPV?

Behandling vid HPV Det finns ingen behandling mot virusinfektionen. Oftast läker den av sig själv. Det kan ta tid, ofta omkring ett år. De flesta vårtor eller infektioner försvinner av sig själv utan någon behandling.

Kan man få cellförändringar utan HPV virus?

Lätta cellförändringar där provet inte innehåller HPV brukar försvinna av sig själva, utan behandling. Om provet visar förändringar som behöver utredas ytterligare kommer du att få tid hos gynekolog för kompletterande undersökning. Att gå och ta cellprov kan rädda ditt liv!

Vad skyddar HPV vaccin mot?

Vaccinerna läker inte en redan befintlig infektion eller redan etablerad cellförändring. Alla vacciner skyddar mot HPV typ 16 och 18. Det är de HPV-typer som oftast orsakar livmoderhalscancer (omkring 70 procent av fallen) och analcancer (80 procent av fallen).

Hur gör man Cellprovskontroll?

Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar. En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont.

Hur gör man självtest cellprov?

Cellprov som självtest innebär att man får testa sig för HPV-viruset hemma och sedan posta testet för en analys. Det du får hem är en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga.

Kan man få cellförändringar som oskuld?

Viruset överförs i samband med könsumgänge, och det behöver inte röra sig om penetrerande sex. Därför gäller rekommendationen även kvinnor som har sex med andra kvinnor. Har du aldrig haft sex med någon annan, varken kvinna eller man, behöver du inte lämna cellprov.

Hur länge skyddar HPV vaccin?

Skyddet av HPV-vaccin följs fortlöpande och för närvarande finns data som visar att unga kvinnor är skyddade mot cellförändringar och kondylom i minst tio år efter vaccination. För flickor och pojkar som vaccinerats i åldrarna 9-15 år finns data efter åtta år som visar att skyddseffekten kvarstår.

Share this post