Allmänning

Vad ska man ha i Honsreden?

Vad ska man ha i Hönsreden?

Bland annat ska golvet vara ganska plant och får inte ha en lutning som är större än 12 %, och det minst en tredjedel av golvet ska vara täckt av strö. Ett vanligt hobbyhönshus är oftast bara i en våning och då får du ha högst 9 höns per kvadratmeter om hönsen inte väger mer än 2,4 kg.

När på året lägger hönor ägg?

En höna värper normalt bara under den ljusa årstiden. För att vi ska kunna äta ägg året om används lampor som tänds och släcks så att dygnet blir lika ljust som på sommaren. Vita höns värper oftast vita ägg och bruna höns oftast bruna ägg. Äggen kan också ha olika storlek.

Varför Redägg?

Redägg används för att visa hönan var hon ska lägga och värpa sina ägg. Passar bra om du tillexempel nyss skaffat höns eller ger de ett nytt hus.

När slaktas värphöns?

Värphönsen slaktas i regel vid cirka 85 veckors ålder eller senare.

Hur högt upp ska ett Värprede sitta?

Se till att det finns tillräckligt med värpreden samt att dessa placeras en bit från marken då hönorna annars inte kommer vilja ruva i redet. Minst 60 centimeter från marknivå rekommenderas, men bygg helst högre upp. Hönor känner sig trygga högre upp och varken värpreden eller sittpinnar ska placeras i marknivå.

Hur bygger man ett Värprede?

Reglerna för hur ett hönshus ska utformas

  1. Varje höna bör ha minst 0,2 kvm hönshus.
  2. Det ska finnas fönster så att de får solljus.
  3. Hönorna ska ha tillgång till sittpinnar.
  4. Det ska finnas värpreden och ströbad.

När börjar hönor värpa efter vintern?

Våren är hönsens bästa tid och de börjar värpa igen när ljuset återvänder efter vinterns vila, räkna med att det sätter igång i mars/april. Hönsen mår bäst och producerar bättre ägg om de får gå ute och äta friskt gräs.

Vad gör man med gamla värphöns?

Tidigare betraktades hönskött som en delikatess i Sverige. Men nu är det bara liten del av värphönsen som används som mat. Köttet säljs till Tyskland där det används i matlådor och till den tyska armén. En liten del används även som djurfoder.

Får man slakta höns hemma?

Om du har slaktat fjäderfän på gården för husbehov så får köttet bara ätas av dig som håller djuren och ditt hushåll. Du får alltså inte slakta fjäderfän hemma på gården och sedan sälja eller ge bort köttet som livsmedel. För att få göra det måste slakten göras på ett slakteri.

Hur stora Värpreden?

Som mest får du ha 4,5 djur per värprede. Redena måste minst vara 0,35 meter breda, 0,5 meter djupa och 0,45 meter höga.

Hur många Värpreden ska man ha?

Du får som mest ha 2,5 avelsdjur per kvadratmeter golv. Har du slaktdjur får du som mest ha 30 kilo per kvadratmeter golv. Som mest får du ha 4,5 djur per värprede. Redena måste minst vara 0,35 meter breda, 0,5 meter djupa och 0,45 meter höga.

Share this post