Rekommendationer

Vad botar massling?

Vad botar mässling?

Det finns ett mycket effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982. Personer som är födda före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn.

Är mässlingen farlig?

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och komplikationer som till exempel lung- och hjärninflammation. Sjukdomen är en av de största dödsorsakerna för små barn i låginkomstländer. I höginkomstländer är dödligheten till följd av mässling 1 per 1 000-5 000 insjuknade.

Hur ser mässling utslag ut?

De är först ljusröda, men blir sedan mörkare och kan flyta ihop med varandra. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslag kan se olika ut på olika hudtyper och är ofta lättare att se på ljus hud än på mörk hud.

Hur många dör i mässling i Sverige?

Under första årtiondet på 2000-talet har antalet dödsfall återigen ökat något; totalt fem personer har avlidit av mässling under åren 2000–2010. Dessa fem var alla vuxna. Den största minskningen i antalet dödsfall har alltså skett innan vaccination infördes.

Kan man bota mässling?

Sjukdomsbilden vid mässling är ofta typisk men klinisk diagnos är ofta svår att ställa eftersom sjukdomen är ovanlig i Sverige. Diagnosen behöver därför ställas via laboratorieprover som bekräftar mässling. Något specifikt läkemedel mot sjukdomen finns inte och behandlingen inriktas mot patientens specifika symtom.

Kan man dö av mässlingen?

I upp till 20 procent av fallen orsakar mässling allvarliga och potentiellt dödliga komplikationer hos framförallt barn under fem år. De vanligaste komplikationerna är luftvägsinfektioner, diarrésjukdomar, hjärninflammation och blindhet.

Hur många dog i mässlingen innan vaccin?

Enligt WHO:s beräkningar dog 145 700 personer till följd av mässling 2013, de flesta var barn under fem år. Under 2010-talet har flera stora mässlingsutbrott också skett i Europa, till exempel i Frankrike och Rumänien, med tiotusentals smittade. Mässling är en sjukdom som kan utrotas med vaccination.

Hur vet man om man är vaccinerad mot mässling?

Du har antikroppar mot mässling om du är immun efter att ha vaccinerat dig eller om du har haft sjukdomen. Det går att kontrollera med ett blodprov, men det finns oftast ingen anledning att göra det.

Hur stor är dödligheten i mässling?

2018 dog uppskattningsvis 140 000, de flesta barn under fem, i mässling. Utbredningen av mässling har minskat, mycket tack vare ökad vaccinering av barn. Men fortfarande dör i snitt 380 personer om dagen av mässling, allra främst i låginkomstländer.

Share this post