Ny

Vad innehaller Kornkross?

Vad innehåller Kornkross?

Egenskaper. Kornkross är en foderråvara som kan utfodras till flera djurslag, i huvudsak nöt och gris. Vid användning av spannmål kan foderstaten behövas kompletteras med mineralfoder och extra protein.

Vad är stärkelse i hästfoder?

Stärkelse är en icke strukturell kolhydrat (polysackarid) uppbyggd av glukosmolekyler. Det finns två typer, amylos som är ogrenad och amylopektin som är grenad. Nedbrytning av stärkelse sker med enzymet amylas. Hos hästen lagras nedbruten stärkelse (glukos) som glykogen, både i levern och i musklerna.

Hur mycket stärkelse i vete?

Energirikt spannmålsslag som fungerar bra till får i alla åldrar. Det som kan begränsa givan i foderstaten kan vara stärkelsenivån. Ungefärliga givor: Högdräktig/Digivande tacka 0,5-1,5 kg.

Kan får äta Kornkross?

Smakligt spannmålsslag som kan ges till nötkreatur i alla åldrar. Bör krossas eller malas före utfodring.

Vad är Kornkross bra för?

Kornkross av svenskt korn av högsta kvalitet. Korn är smakligt och ett bra alternativ till havre för hästar som har en tendens att bli ”heta”. Utfodras med 0,5-0,6 kg per häst och dag. Givan anpassas efter hästens storlek, ras, aktivitet och hull.

Hur påverkar stärkelse hästen?

När höga mängder stärkelse passerar till tjocktarmen riskerar man att det bildas så mycket fria fettsyror att pH sänks och problem som exempelvis störd tarmflora och korsförlamning uppstår. Därför prioriterar stärkelsekällor som hästen kan smälta i tunntarmen.

Hur mycket stärkelse innehåller hö?

Mängden stärkelse i havre och korn är ca 500 gram per kg (50% av vikten), och något högre i korn än havre.

Vilket spannmål till får?

Förutom spannmålsslagen vete, korn, havre och rågvete kan fåren utfodras med baljväx- terna ärter, åkerböna och lupin samt oljeväx- terna raps, rybs och linfrö. Spannmål utfodras ofta hel till får.

Share this post