Rekommendationer

Vad karvar man med?

Vad karvar man med?

Det gör man med spetsen på kniven, eller med något annat spetsigt verktyg. Det finns fler typer av träskärningar. Tex nagel-, och tandsnitt som utförs med hjälp av verktyg såsom skölp och stämjärn. Karvsnitt kallar man den snedskurna dekor som görs med vinklade snitt.

Vad finns de för verktyg?

En snävare men allmänt vedertagen definition är ’redskap för bearbetning av material’, till exempel skärande bearbetning (kniv, stämjärn, borr, såg), formande bearbetning (hammare) och fasthållande (till exempel tänger) med flera. Verktyg kan vara handverktyg eller för användning i verktygsmaskin.

Vilka maskiner behöver man?

De här verktygen tycker vi ingår i första verktygslådan:

  • Hörselkåpor. Använd alltid skyddsutrustning.
  • Skyddsglasögon. Precis som ovan (hörselkåpor), men välj gärna en modell som även skyddar ögonen från sidan.
  • Hammare.
  • Skruvmejslar.
  • Batteriskruvdragare.
  • Bits + borr.
  • Fogsvans.
  • Måttband eller meterstock.

Vad menas med handverktyg?

Handverktyg utgår från ordets grundbetydelse, hantverkarens redskap, och avser de verktyg som varje enskild hantverkare (inom respektive kategori) normalt behöver för sitt arbete. Mindre redskap är verktyg som behövs för arbetet men som med fördel kan användas av flera och inte kräver någon särskild utbildning.

Vad är skillnaden mellan material och verktyg?

Här definieras ordet verktyg som ”(hand)redskap för sammanfogning, bearbetning eller sönderdelning av material eller föremål, mest för (ny)konstruktion eller reparation” medan redskap sägs vara ett ”specialtillverkat föremål som är nödvändigt eller praktiskt för utförande av visst arbete”. på orden redskap och verktyg.

Vilket träslag är bäst att tälja i?

Björk, al och lönn är bra träslag att tälja i. De har en jämn struktur och det är lätt att hitta kvistfria partier i dessa träslag. Det är mycket lättare att tälja i fuktigt virke än i torrt virke. När du är klar med din ”gris” skall du se till att den får torka långsamt för att inte spricka.

Share this post