Innehållsförteckning
Hur växte städer fram?
Ibland växte en stad fram i skuggan av borgen och ibland uppfördes en borg i en viktig stad. Men ofta ägde etableringen av staden och borgen rum ungefär samtidigt. Borgen och staden kompletterade varandra. En stor borg behövde en hel del arbetskraft eftersom den krävde mycket förnödenheter och underhåll.
Var växte de medeltida städerna fram?
Medeltidens städer År 1300 fanns ungefär tjugo städer i kungariket Sverige. De flesta hade vuxit fram under 1200-talet. Visby, Kalmar och Stockholm var troligen de enda städerna med fler än tusen invånare. Städerna var administrativa centrum för staten och kyrkan, men framförallt en plats för utbyte av varor.
Vem ledde tinget?
Sverige formas (ca 1050-1300) De olika landskapen styrde sig själva efter egna lagar som bevarades i muntlig tradition. Alla fria män fick vara med på tinget där man fattade beslut i gemensamma angelägenheter. Men det var hövdingar och stormän som bestämde det mesta.
Vad gjorde man på tinget?
Varje höst och vår hölls inom varje jarls eller hövdings område ett rådslag som kallades ”ting”. Här betalade man in skatt, bestämde olika göromål det kommande året och redde ut olika konflikter. Vem som helst, man som kvinna, kunde lägga fram sina åsikter och problem under tinget. Procedurerna varade ungefär en vecka.
När bildades städer?
Staden existerade redan på 1000-talet, men äldsta skriftliga belägg stammar från 1151. Kort tid senare började man prägla mynt på orten. Om Sigtuna grundats som kungens stad och Skara som biskopens var Lödöse handelsmännens knutpunkt, porten mot väster.
Hur blev städer till?
Medeltidens svenska städer var små, gatorna krokiga och köpmännen ofta från Tyskland, hitkallade för att forma våra första städer. Då vi går in i medeltiden har vi en enda stad, då vi lämnar den finns omkring 45 städer. Vy över en del av Stockholm i början av 1500-talet.
Varför grundades städer?
Ja, det fanns städer i Sverige, men de var inte många och inte stora. Riket saknade en statsmakt med intresse för att utnyttja städer för att växla mynt, ta upp tull och värna området genom befästningar. De städer som grundades under äldre medeltid kom därför att se olika ut och ha mycket olika funktioner.
Varför började städer växa fram på medeltiden?
På 1300-talet fanns ungefär 20 städer i Sverige. De växte fram på ställen där man höll marknader. Hantverkare började bosätta sig där och städerna växte men snittstaden hade inte mer än ett par hundra invånare.