Frågor

Vilken Gud hjalper Odysseus?

Vilken Gud hjälper Odysseus?

Han skyndar tillbaka till skeppet och varskor Odysseus, som genast beger sig till palatset för att försöka rädda sina män. På vägen dit möter han guden Hermes som ger honom råd hur han ska kunna motstå Kirkes förtrollningskonster. Odysseus följer gudens råd och klarar sig.

Vilken prinsessa finner Odysseus?

Naken och utmattad spolades Odysseus iland påScheria, där han upptäcktes av prinsessan Nausikaa, som hade kommit dit för att tvätta sina kläder. Hennes tjänarinnor sprang skrikande iväg dåde såg den vilde och nakne mannen, men Nausikaa närmade sig honom. Hon gav honom mat och kläder och berättade var han var.

Vilka egenskaper har Odysseus?

Det var upp till de olika befälhavarna att var och en ansvara för sina män. En av de sista som lämnade Troja var kung Odysseus av Ithaka. Han var en slug man och en skicklig kämpe. Det var tack vara hans list som grekerna till slut lyckats inta Troja.

Vad kallade Odysseus sig själv?

Högmodigt avslöjar Odysseus sitt verkliga namn för Polyfemos. I sin vrede ber denne sin fader Poseidon att låta Odysseus omkomma på havet eller förhindra hans hemresa.

Vilket är det huvudsakliga budskapet med Odysseus äventyr?

Odysseus låter sin egen nyfikenhet och dragning till fara, leda dem in till Cyklopens bo. En nyfikenhet som kostar honom ytterligare sex mäns liv. Budskapet här rör alltså veteranernas kvardröjande dragning till fara. Tärningen ”måste” kastas då många också lider av stor uttråkning som civila.

Vilket tema har i Iliaden?

Ordet tillkännager det huvudsakliga temat i Iliaden: Akilles vrede. När Agamemnon, befälhavaren över de akajiska (grekiska) styrkorna vid Troja, vanhedrar Akilles genom att ta Briseis, en slavkvinna som givits till honom som krigsbyte, blir Akilles vredgad och drar sig tillbaka från striderna.

Är illiaden?

Iliaden handlar om det trojanska kriget i slutet av Mykenes storhetstid ungefär 1200 f. Kr. Egentligen handlar boken bara om de sista månaderna i det tio år långa kriget. Namnet Iliaden har boken fått efter staden.

Share this post