Allmänning

Hur kan det finnas sa manga hundraser?

Hur kan det finnas så många hundraser?

Ända sedan hunden domesticerades har människan förändrat arten och avlat fram hundraser för att uppfylla olika behov. Det finns små hundraser, stora hundraser, hundraser som inte fäller någon päls och hundraser som är specialiserade för olika arbetsuppgifter.

Hur bildas en Djurras?

Raser hos de olika husdjursarterna kan alltså definieras som kulturhistoriska produkter eller som resultat av mänskligt skapande. Bland husdjursraserna finns dels raser som utgår från lokala populationer, dels raser som avlats fram medvetet, i båda fallen ibland med ursprung i mutationer, till exempel dvärgväxt.

Hur kan hundar se så olika ut?

Varje hundras har ett antal gener där just den rasens karaktärsdrag ligger. Dessa speciella genvarianter som valts ut har blivit vanliga och ibland fixerats i just den rasen. På samma sätt har även anlag för genetiska sjukdomar oavsiktligt anrikats.

När började man dela in hundar i raser?

Historik. Den äldsta stamboken gäller foxhound och är från 1700-talet. Flertalet av de moderna hundraserna är skapade genom planerad avel sedan mitten av 1800-talet då de första hundutställningarna hölls och de första kennelorganisationerna bildades.

Vad är en endemisk art?

För att en art ska klassas som endemisk så måste den leva endast inom ett väldigt litet geografiskt område. Arten måste alltså leva på en enda väldigt liten plats. Exempel på en plats som skulle kunna göra en art endemisk om den bara levde där är en mindre ö.

Varför ska hundarna se olika ut?

Då finns all genetisk information för att det ska skapas en ny hund. Kromosomerna innehåller anlag som ofta finns i par. Det är dessa anlag som ensamma eller i kombination med andra anlag bidrar till en viss egenskap hos hunden. Valpen får ena anlaget i paret från tiken och andra anlaget från hanhunden.

Är alla hundar samma art?

Hundar finns av många olika raser, vilka framavlats av människan sedan hunden domesticerades. Idag bestäms dessa raser utifrån vissa rasstandarder som internationellt fastställs av Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Share this post