Rekommendationer

Vilka fordelar och nackdelar kan det finnas med vattenbruk?

Vilka fördelar och nackdelar kan det finnas med vattenbruk?

I detta sammanhang är vattenbruk ett effektivt sätt att producera livsmedel. Utsläppen av näringsämnen och växthusgaser är relativt små i förhållande till annan djuruppfödning. Användningen av kemikalier och antibiotika i svensk fiskodling är också mycket liten.

Varför välja miljömärkt fisk?

Miljömärkningen garanterar att fisken kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad eller odlad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. Vilken fisk du köper påverkar några av sveriges miljömål som ”Hav i balans samt levande kust och skärgård” och ”Begränsad klimatpåverkan.

Vilka yrken inom vattenbruk kan man jobba med?

6 liknande yrke(n)

  • Akvarietekniker.
  • Djuruppfödare.
  • Fiskare.
  • Fiskekontrollant.
  • Fiskevårdare.
  • Sportfiskeguide.

Vad gör en fiskodlare?

Arbetet som fiskodlingsarbetare, eller fiskodlare, handlar om praktiska uppgifter i samband med olika stadier i fiskodlingen, från rom kläckning till slakt. Utfordring av fisken, kontroller av dess hälsotillstånd, märkning och utsättning av fiskyngel ingår i jobbet.

Vilken fisk är bra för miljön?

När det gäller miljövänlig fisk handlar det främst om vildfångad mindre pelagisk fisk som sill, skarpsill, makrill, sardin och ansjovis samt odlad lax. Även stor vildfångad pelagisk fisk som tonfisk är klimat- och miljövänligt.

Hur påverkar torsk miljön?

Möter många hot. Arten är anpassad till att leva i Östersjöns saltfattiga förhållanden, och håller sig gärna nere på djupet. Tyvärr har algblomningarna, tillsammans med bland annat syrebrist och döda bottnar, skapat en miljö där torsken får svårt att leva, föröka sig eller hitta föda.

Är fisk bra för klimatet?

Ur klimatperspektiv är fisk oftast ett mer hållbart alternativ än kött, men alla fiskar är inte lika bra. Forskare vid RISE, Research Institutes of Sweden, har tagit fram en lista som visar vilka arter som är bäst när klimatperspektiv och näringsperspektiv vägs samman.

Share this post