Allmänning

Vad har hogt albedo?

Vad har högt albedo?

Mörka ytor absorberar (suger upp) solens strålar, medan ljusa ytor reflekterar (kastar tillbaka) en stor del av solstrålarna. Det får effekt på till exempel mörkt öppet hav och vit, snötäckt is. Den vita snön har mycket högt albedo, omkring åttio eller nittio procent.

Hur mäts albedo?

Albedo är ett mått på hur mycket en yta reflekterar solstrålning och mäts på en skala från 0 till 1 där 1 betyder att allt ljus reflekteras och 0 betyder att allt ljus absorberas. En mörkare yta som skog har jämfört med barmark med lite växlighet och särskilt med snö på, alltså en uppvärmande effekt.

Vad är långvågig strålning?

Omkring 94% av den terrestriska strålningen som emitteras av jorden absorberas av atmosfären, huvudsakligen av vattenånga. Inom meteorologi benämns ofta den terrestriska strålningen för långvågig strålning, till skillnad mot solstrålning som benämns kortvågig strålning.

Vad finns det för växthusgaser?

Växthuseffekten är en förutsättning för liv på jorden De viktigaste växthusgaserna i jordens atmosfär är vattenånga, koldioxid, metan och lustgas (dikväveoxid). De finns i luften sedan gammalt och åstadkommer på så sätt en kraftfull naturlig växthuseffekt.

Vad är jordens albedo?

Jordens albedo är i genomsnitt 0,3. Nysnö har albedo på omkring 0,9, vilket betyder att 90 procent av inkommande ljus reflekteras, medan is som är täckt av smältande snö har ett albedo på 0,5. Havsytans albedo är i genomsnitt ca 0,08, vilket innebär att endast 8 procent av strålningen reflekteras.

Vad är albedo effekten?

Albedoeffekten förklaras enklast som en ytas förmåga att reflektera ljus. Till exempel så är jordens genomsnittliga albedo 0,3. Detta betyder att runt 30 % av solens strålar som når jordytan reflekteras tillbaka ut i rymden. Effekten är väldigt viktig för jordens optimala klimat.

Hur fungerar en klimatmodell?

Klimatmodeller tar hänsyn till jordytan och haven I en klimatmodell är atmosfären uppdelad i ett rutnät längs med jordytan och upp i luften. Atmosfärens rörelser och bevarandet av energi, vatten och massa följer välkända fysikaliska lagar som kan beskrivas med matematiska formler.

Vad betyder begreppet albedo?

Vilka är de indirekta växthusgaserna?

Människan släpper också ut en del föroreningar som i sig själva inte är växthusgaser, men som leder till att koldioxid, metan, ozon eller andra växthusgaser bildas i atmosfären. Till dessa föroreningar, som vi kan kalla indirekta växthusgaser, hör exempelvis kolmonoxid och en del kolväten.

Vad är ett Klimatscenario?

Ett klimatscenario är en beskrivning av en tänkbar utveckling av klimatet i framtiden i meteorologiska termer. Klimatscenarier är flera tänkbara klimatutvecklingar. Ett klimatscenario beskriver en tänkbar utveckling av klimatet, i termer av exempelvis årsmedeltemperatur.

Share this post