Innehållsförteckning
Hur såg bindor ut förr?
I väst har vi länge använt fastknutna ”bindor” för att samla upp mensblodet. Då hölls ”bindorna” på plats med remmar eller snören runt magen och skyddet kunde vara av silkes- eller bomullstyg om du hade mycket pengar, men även billigare material som träspån eller gräs – beroende på vad som fanns till hands.
Vilka bindor är bäst vid första mensen?
o.b.® ProComfort™ Mini är är särskilt lämplig för unga flickor. Det är mycket osannolikt att slidkransen blir ett hinder. Hormonförändringarna som alltid föregår den första mensen påverkar slidkransen innanför slidöppningen.
Hur många bindor ska man använda per dag?
Det beror på om du blöder mycket eller lite. Om det är första dagen på mensen så blöder du kanske lite mindre och behöver inte byta lika ofta som mitt under mensen då du blöder mer. Men ungefär var tredje-fjärde timme är ganska lagom.
När kom bindor?
Kommersiella mensskydd under tidigt 1900-tal Hemstickad binda från år 1928.
Hur fäster man bindor?
Så här lägger du bindan eller trosskyddet På ena sidan av bindan eller trosskyddet finns det klister. Den sidan ska du lägga mot underbyxorna. Många bindor har också små flikar på sidorna, så kallade vingar. Du viker dem runt kanten på underbyxorna och klistrar fast dem på undersidan.
Hur vet man vilken binda man ska ha?
Vilken binda du ska välja beror på hur mycket mens du har, och på vad du känner dig bekväm med. Du kan välja en tjockare och längre binda om du blöder mycket. Det kan kännas bekvämare med en mindre binda om du har lite mens. Du kan använda bindor som är lite längre när du ska sova för att mensen inte ska hamna utanför.
Hur många bindor behöver man?
Du bestämmer själv hur ofta du vill byta binda eller trosskydd. Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten. De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.
Hur många bindor använder man per mens?
Den genomsnittliga menstruerande personen använder ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger under en livstid, räknar vi om det i pengar så stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Under en livstid så spenderar vi som har mens ungefär 25 000 kronor på mensskydd.