Rekommendationer

Vilket djur har tatast pals?

Vilket djur har tätast päls?

Uttrar har med ungefär 1000 hår per kvadratmillimeter en av de tätaste pälsarna i djurriket. På grund av pälsens uppbyggnad – långa hår skyddar en tät och mjuk underpäls – kan dessa djur vistas länge i vatten, då pälsen inrymmer ett isolerande skikt av luft.

Hur gammal kan en Havsutter bli?

15 – 20 årHona, I vilt tillstånd
10 – 15 årHane, I vilt tillstånd
Havsutter/Livslängd

Vart lever havsuttern?

Den starkt hotade havsuttern lever i norra Stilla havet längs Nordamerikas kust och kan bli ungefär 1,5 meter lång. Det finns en hel del intressant fakta om detta mårddjur. Det är bland annat det enda havsdäggdjur utan fettskikt som skydd mot kyla. Istället är pälsen oerhört tät.

Vad heter Utterns ungar?

Vid två års ålder är honorna könsmogna och kan para sig. Brunsten inträffar främst under februari-april hos de svenska uttrarna. Efter ca 60 dagars dräktighet föder honan en till sex ungar i ett gryt nära vatten. Kutarna kan börja simma vid två månaders ålder och är avvanda vid omkring tre månader.

Får man äga en utter i Sverige?

Nej, man får inte ha en utter som sällskapsdjur. Utter är ett rovdjur. I Sverige får man inte hålla rovdjur som sällskapsdjur.

Finns utter i havet?

Den var tidigare vanlig i hela landet utom på Gotland, men populationen blev svårt påverkad av miljögifter. I takt med att halterna av PCB och DDT minskar har uttern börjat återvända. Uttern lever nära vatten. Den trivs allra bäst vid sötvatten, men finns även vid kusterna.

Hur lång är en Havsutter?

1,2 – 1,5 mHane
100 – 140 cmHona
Havsutter/Längd

Var bor uttrar?

Uttern (Lutra lutra) är ett mårddjur och släkt med järv, mård, grävling, iller, vessla, hermelin och mink. Det finns olika utterarter i världen. Den vi har i Sverige är den euroasiatiska uttern som har sin utbredning i hela Europa förutom Island. Den lever också i stora delar av Asien och norra Afrika.

Var i Sverige finns uttrar?

Antalet uttrar i Sverige var på 1980-talet cirka 500. Två årtionden senare hade dock antalet ökat till drygt 2 000, bland annat efter att mängden miljögifter minskat i den svenska naturen. De flesta djuren i Sverige finns kring norrlandsälvarna, och färre i de södra delarna av landet.

Kan man äta utter?

Ingen jakt är tillåten på utter i Sverige.

Share this post