Rekommendationer

Vad tranar man nar man vandrar?

Vad tränar man när man vandrar?

Träningsprogram inför fjällvandring. När du vandrar med packning i kuperad terräng får knän, rygg, axlar fotleder och höftböjare slita rejält. Att förbereda sig med ett träningsprogram för vandring verkar smart, eller hur? Här kommer exempel på hur träningen kan läggas upp månad för månad.

Vilka risker finns det när man vandrar?

Vårda fötterna: Se till att börja vårda fötterna i god tid innan vandringen. Det minska risken för sprickbildning och blåsor avsevärt. Börja med att fila bort förhårdnader och använda hudkräm för att få fötterna mjuka och sköna.

Är vandring bra träning?

Forskning visar att vandring kan vara ett väldigt bra komplement till vila, särskilt för motionärer som tränar hårt. Även elitidrottare använder sig av vandring för att minska intensitet, vila under rörelse och variera de muskler som arbetar.

Hur långt kan man vandra på en dag?

Det är väldigt lätt att överskatta sin egen förmåga och det är många saker som spelar in hur långt man orkar gå på en dag. Om du håller ett tempo på 3 kilometer i timmen och vandrar 8 aktiva timmar så vandrar du 2,5 mil på en dag.

Vad kan hända under en vandring?

En viktig detalj i fjällpackningen är första förband och utrustning och kunskap för att klara de vanligaste situationerna; skavsår, kylskador och solbränna.

  • Kylskador. Grundregeln för att slippa kylskador är att hålla sig torr, varm och mätt.
  • Även osynlig sol kan skada. Vi tål mindre sol än vi tror.
  • Skavsår.

Vad ska man tänka på när man vandrar?

10 bra råd för en säker vandring

  1. Planera din vandring. Innan du påbörjar din vandring är det bra att göra en planering för hur turen ska se ut.
  2. Klä dig rätt.
  3. Välj rätt utrustning.
  4. Meddela färdväg och beräknad återkomst.
  5. Anpassa turen efter vädret.
  6. Följ markerade leder.
  7. Bra kartor.
  8. Ta råd av erfarna människor.

Hur ska man planera inför en längre tid i naturen med övernattningar?

Använd en karta för att planera rutten till och från din destination. Räkna ut hur långt du kommer att färdas varje dag och planera var du kan tänkas slå läger varje natt. Planera minst en alternativ rutt om du skulle stöta på några hinder under turen. Ett vanligt misstag är att man planerar in för långa dagsetapper.

Share this post