Frågor

Nar ska man soka vard for ljumskbrack?

När ska man söka vård för ljumskbråck?

Ljumskbråck går inte över utan behöver tas bort genom en operation. Barn opereras i princip alltid, oavsett om de inte har symtom. För vuxna görs en bedömning beroende på hur stort bråcket är och om det ger besvär. Det är inte alltid nödvändigt att operera.

Är det farligt med bråck i ljumsken?

Bråcket kan värka när de kommer upp första gången. När hålet i bukväggen är för litet så kan innehållet i säcken fastna vilket leder till en försämrad blodcirkulation. Detta gör ont och kallas för inklämt bråck. Det är farligt att ha ett inklämt bråck och det måste opereras så snart det upptäcks.

Hur går en Ljumskbråcksoperation till?

Ljumskbråck kan antingen opereras under en öppen operation, det vill säga att kirurgen lägger ett snitt i ljumsken, eller med hjälp av titthålsteknik. I det senare fallet används ett smalt instrument som överför bilder till en bildskärm där kirurgen kan följa arbetet. Instrumentet förs in genom små hål i bukväggen.

Hur vet jag om jag har ljumskbråck?

Ljumskbråck kan ge följande symptom för både barn och vuxna: Du ser eller känner en mjuk utbuktning under huden vid ljumskarna eller vid pungen. Det går att trycka tillbaka utbuktningen in i magen. Du har ont i ljumsken eller i pungen och det blir ofta värre när du rör på dig.

Hur lång tid tar operation ljumskbråck?

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Kan man dö av bråck?

Inklämt ljumskbråck Det kan exempelvis bero på att en svullnad vid försvagningen klämmer åt både innehållet och blodkärlen i bråcksäcken. Det är ett allvarligt tillstånd som kan leda till att blodcirkulationen stoppas och att bråcksäckens innehåll riskerar att dö.

Hur diagnostisera ljumskbråck?

Om klinisk undersökning inte kan påvisa ett misstänkt ljumskbråck, anses herniografi som den säkraste metoden att fastställa diagnosen. Under genomlysning sprutas kontrastvätska in i bukhålan och kan visualisera en befintlig bråcksäck.

Share this post