Rekommendationer

Vad betyder 10×50 pa kikare?

Vad betyder 10×50 på kikare?

Handkikare har oftast 8x eller 10x förstoring. Kikare namnges genom tex. 8×42 eller 10×50 varav de första siffrorna anger vilken förstoring kikaren har. Oftast kan 8x vara lättare att titta i då 10x kan bli lite mer skakigt, men vill du komma så nära som möjligt så kan 10x vara bra för dig.

Hur långt kan man se med kikare?

Med synfält menas den bredd man kan se i en kikare på ett visst avstånd, för en kikare med 8x förstoring så är ett synfält på runt 120-130 meter standard, en kikare med 10x förstoring ligger å sin sida närmare 100-110 meter i synfält.

Vad betyder 10×42 kikare?

Den andra siffran i beteckningen avser kikarens linsöppning i millimeter – om din kikare är 8×42 har den alltså en linsöppning med 42 millimeters diameter för varje öga. Ju större linsöppning, desto högre ljusstyrka.

Vad ska man tänka på vid köp av kikare?

Den som ska köpa kikare måste också fundera över graden av förstoring, alltså hur nära man vill komma sitt objekt. Andra parametrar är hur stort synfält man ska få med när man tittar i kikaren, och hur mycket ljus linsen ska släppa in. Detta får man sedan väga mot kikarens vikt och hur lätt den är att använda.

Hur mycket förstorar en kikare?

På varje kikare finns en sifferkombination, t ex 10×32. Den första siffran anger förstoringen. En 10×32-kikare har alltså 10 gångers förstoring. I praktiken innebär det att ett föremål som befinner sig 100 meter från betraktaren upplevs i kikaren som om det vore 10 meter bort.

Vad betyder 8×21 kikare?

Den första siffran anger förstoringen för kikaren i fråga. Exemplen ovan har därför 8x respektive 10x förstoring.

Vad är Skymningsvärde?

Skymningsvärde är en matematisk formel för att räkna ut hur ”bra” ett sikte är i skymningen. Tyvärr tar inte formeln hänsyn till siktets/kikarens kvalitet och konstruktion. Det finns inte många som använder denna formel i sin marknadsföring längre.

Vad betyder förstoringen på kikare?

Share this post