Frågor

Far underskoterskor dela Dosett?

Får undersköterskor dela Dosett?

Delegering av iordningställande, administrering eller överlämnande av läkemedel får ske skriftligen av sjuksköterska, läkare och tandläkare, som är såväl formellt som reellt kompetent för den uppgift som ska delegeras, till annan person, som är reellt kompetent.

Varför får vissa vårdtagare sina mediciner uppdelade i Apodos och andra i dosett?

Vår önskan är att fler kommer till våra utbildningar, och att framför allt fler förskrivare deltar. Med Apodos får vårdtagaren rätt medicin, i rätt dos, rätt kombination och vid rätt tillfälle. Som förskrivare får man, tack vare dosreceptet, en överblick över vårdtagarens hela läkemedelsbild.

Får Usk sätta Pvk?

Undersköterska som har behörighet att sätta PVK (perifer venkateter) behöver kontrollera PVK-läget genom spolning, och behöver därför en delegation på att administrera Natriumklorid. Vi rekommenderar förfylld spruta för att minska förväxlingsrisken.

Hur ska man ordinera ett läkemedel?

Hälso- och sjukvårdspersonal som får förordna eller förskriva ett läkemedel får ordinera läkemedlet. Ordinationen ska vara skriftlig. Läkemedel får ordineras muntligt endast när patienter behöver läkemedel omedelbart. Ordinationen ska då dokumenteras och signeras i efterhand av den som ordinerat läkemedlet.

Vad innebär ordination och hantering av läkemedel?

Ordination och hantering av läkemedel är en av de processer som har in-verkan på patientsäkerheten. I 4 kap. 2 § HSLF-FS 2017:37 finns det därför ett uttryckligt krav på att vårdgivaren ska fastställa rutiner för ordination och hantering av läkemedel i verksamheten. Rutinerna ska dels beskriva ett be-

Vad ska en läkemedelsordination göra?

En läkemedelsordination ska vara entydig och görs med angivande av läkemedlets namn eller aktiv substans, läkemedelsform (beredningsform), styrka, dosering i antal/volym per/administreringstillfällen, läkemedelsbehandlingens längd, ordinationsorsak samt när behandlingen ska följas upp eller avslutas.

Share this post