Ny

I vilket land uppfanns kylskapet?

I vilket land uppfanns kylskåpet?

1879 tillverkade tysken Carl von Linde det första kylskåpet som var tänkt att användas hemma i köket. Dock var detta och de flesta samtida kylskåpen farliga, bullriga, ineffektiva och dyra.

Vem kom på frysen?

1922 kunde Baltzar von Platen och Carl Munters presentera sitt kylskåp som ett gemensamt examensarbete på Tekniska Högskolan, samtidigt som de ansökte om patent på sin uppfinning. Det de presenterade var inget mindre än en världssensation. Under efterkrigstiden blev kyl- och frysskåp allt vanligare i industriländerna.

Hur har kylskåpet förändrats?

Som student vid KTH bestämde han sig för att tillsammans med en annan student, Carl Munters, tillverka ett kylskåp utan rörliga delar. Tanken var att ena änden skulle bli kall medan den andra värmdes. 1922 kunde de presentera sin apparat, och det blev en stor framgång.

På vilken sätt är kylskåpet bra för miljön?

Ett kylskåps effekt på miljön beror i huvudsak på två saker, vilket slags kylmedel som används och hur mycket energi det förbrukar. Tidiga kylskåp använde giftiga kylmedel som svaveldioxid och ammoniak. Det problemet löstes när de ersattes av freoner på 1920-talet.

Vilket år kom frysen?

Själva tekniken att frysa in mat utvecklades i slutet av 1800-talet i USA. På 1930-talet kom de första konsumentförpackade djupfrystprodukterna ut på den amerikanska marknaden. I Sverige hade kylanläggningar använts inom bryggeri-, slakteri- och mejerinäringarna men under efterkrigstiden utvecklades tekniken.

Vilken påverkan på samhället har kylskåpet?

För snart hundra år sedan gjorde de elektriska kylskåpen entré i våra hem. Vi fick längre hållbarhet på färskvaror och den dagliga turen till affären var längre inget måste. Under detta sekel har kylskåpet bidragit till att både vår matkonsumtion och köksstandard förändrats.

Hur gjorde man is förr?

Det var ett vanligt skåp fast med tjocka väggar och en skål av metall längst ner. I skålen lade man ett isblock som gjorde att skåpet höll kylan ganska bra. Det fanns iskarlar som sålde is till isskåp och glassmaskiner. De hade som jobb att bära ut is till hushållen.

Hur har kylskåpet påverkat oss?

Vad är dåligt med kylskåpet?

Medan debatten rasar om vilken mat som egentligen är miljösmartast att ha i kylen därhemma, visar det sig att även själva kylskåpen fortfarande är en miljöfara. Förr i tiden innehöll bland annat kylskåp freoner, vilket förtunnade ozonlagret, vilket gör solinstrålningen extra stark och leder till ökad hudcancer.

Share this post