Ny

Hur ska man diariefora?

Hur ska man diarieföra?

När det gäller inkommande handlingar är det alltid originalet som ska diarieföras. För utgående handlingar gäller det omvända; originalet skickas iväg och en kopia av handlingen sparas i diariet. Avgörande för om man ska diarieföra en handling är aldrig hur den ser ut.

Vad är inkommen handling?

Vad menas med en inkommen handling? En handling anses inkommen till en myndighet när den har anlänt till myndigheten eller kommit behörig befattningshavare tillhanda (2 kap. 9 § TF). Behörig befattningshavare är den som enligt myndighetens arbetsordning har till uppgift att ta emot handlingar, t.

Vilka handlingar ska registreras?

Som huvudregel gäller att både upprättade, inkommande och utgående handlingar ska registreras. Det finns dock vissa undantag från kravet på registrering. Det gäller t ex handlingar av ringa betydelse och reklamhandlingar.

Hur gör man diarieföring?

Exempel på handlingar som ska diarieföras:

  1. Avtal och kontrakt.
  2. Beslut eller interna skrivelser av formell karaktär.
  3. Beslut för överklagande på fråga om utlämnande av handling.
  4. Enkäter (där myndigheten ska svara, ej internt)
  5. Inkommande skrivelser som kan föranleda beslut, yttrande eller förslag.

Vad ska en postlista innehålla?

Oftast är det brev, protokoll, beslutsunderlag och beslut. Men det kan också vara fakturor, bokföring, e-post, video- eller bandupptagningar.

Vad är en anmäl handling?

Inkommen handling En sammanställning av digitalt innehåll, exempelvis olika tabeller eller då flera digitala uppgifter samlas ihop, är förvarad, det vill säga en allmän handling, bara om myndigheten kan göra den tillgänglig, läsa av den enkelt uttryckt, med rutinbetonade åtgärder.

Måste alla allmänna handlingar registreras?

Om allmänheten ska kunna använda sig av handlingsoffentligheten fullt ut, måste den kunna få överblick över de handlingar som finns hos våra myndigheter. Därför har myndigheterna en skyldighet att upprätta register över sina allmänna handlingar. Det framgår av 5 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen, OSL.

Vad avgör om en allmän handling ska registreras eller inte?

I princip ska alla allmänna handlingar registreras om det inte är uppenbart att det är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet. Enkelt uttryckt kan man säga att alla handlingar som kräver någon form av åtgärd ska diarieföras, såväl interna som externa. En allmän handling ska registreras utan dröjsmål.

Vad gör Diarieförare?

Ordet diarium är latin och betyder ”dagbok”. Att diarieföra är ett sätt att hålla allmänna handlingar ordnade så att de lätt kan sökas fram. Alla allmänna handlingar behöver inte diarieföras. Handlingar som kan hållas ordnade på annat sätt, exempelvis kronologiskt, behöver inte finnas i ett diarium.

Share this post