Rekommendationer

Far man kora pa Targiniq?

Får man köra på Targiniq?

Targiniq kan påverka din förmåga att köra eller använda maskiner. Detta gäller särskilt i början av behandlingen med Targiniq, efter en ökning av dosen eller efter ett byte från ett annat läkemedel. Dessa biverkningar försvinner dock så snart du står på en stabil dos av Targiniq.

Hur lång tid tar det innan Targiniq verkar?

Targiniq är en depottablett, vilket innebär att dess aktiva substanser frisätts under en längre tid. Deras verkan varar i 12 timmar. Dessa tabletter är avsedda endast för användning hos vuxna. Targiniq används för behandling av svår smärta som kan kontrolleras tillfredsställande endast med opioidanalgetika.

Vad kostar Targiniq?

De Targiniq-tabletter som nu lanseras i Sverige innehåller 10 eller 20 mg oxikodon och kostar 18,50 kronor per 20 mg-tablett, att jämföra med 9 kronor för en tablett Oxycontin (oxikodon) i samma styrka.

Kan man ta targiniq och OxyNorm samtidigt?

Fortsätt till en början att ta OxyContin/Targiniq morgon och kväll tillsammans med Alvedon enligt ordination. När du inte längre behöver ta extra OxyNorm under dagen är det lämpligt att börja nedtrappning av OxyContin/Targiniq. Du bör fortsatta med Alvedon.

Får man köra bil om man äter OxyContin?

OxyContin försämrar koncentrations- och reaktionsförmågan. Detta bör beaktas då skärpt uppmärksamhet krävs, t. ex. vid bilkörning och när maskiner hanteras.

Är det morfin i OxyNorm?

Oxikodon (Oxycontin, Oxynorm) och morfin har liknande effekter och bedöms av de flesta som ekvipotent vid parenteral administration. Observera däremot att vid intag per os kan en 30-50 % mindre mängd oxikodon ge samma smärtlindrande effekt som morfin. Ett dyngsdos på 20 mg oxikodon motsvarar 30-40 mg morfin.

Vad är skillnaden på targiniq och oxycodone?

Det kan hända att apoteket byter ut OxyContin, Targiniq eller OxyNorm till generiska läkemedel som heter något annorlunda men de är fortfarande samma dos oxikodon i dem och ska tas precis som ordinerade av din läkare.

Hur många targiniq kan man ta?

Om du redan behandlas med opioider kan behandlingen med Targiniq starta på en högre dos. Den högsta dagliga dosen är 160 mg oxikodonhydroklorid och 80 mg naloxonhydroklorid.

Kan man ta OxyNorm och OxyContin samtidigt?

Därefter ställer man över patienten på samma dygnsdos (mg) av OxyContin depottabletter. Dygnsdosen av OxyContin depottabletter delas upp och ges var 12:e timme. Vid smärtgenombrott ska kortverkande oxikodon användas (OxyNorm kapslar) vid behov, dock ej oftare än var 6:e timme, med 1/8 till 1/6 av totala dygnsdosen.

Share this post