Populära

Hur gar en planprocess till?

Hur går en planprocess till?

En planprocess kan starta på olika sätt, ibland genom en förfrågan om planbesked från en exploatör eller fastighetsägare och ibland genom initiativ från kommunen. Då utreder kommunen förutsättningarna för projektet och gör en bedömning av projektets lämplighet.

Hur planeras Sverige?

Sverige har ingen sektorsövergripande planering på nationell nivå på land. Staten ger istället ramar för den fysiska planeringen som bedrivs av kommuner och regioner genom nationella mål och genom att peka ut riksintressen.

Vad är stadsplanerat område?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Vad ska en samrådsredogörelse innehålla?

Samrådsredogörelsen ska innehålla en sammanställning av de synpunkter som har kommit in under samrådet samt en redovisning av kommunens ställningstaganden och förslag med anledning av synpunkterna. Av samrådsredogörelsen bör det särskilt framgå vilka synpunkter som inte kunnat beaktas och skälen till detta.

Hur stoppar man en detaljplan?

Om du inte bara vill fördröja detaljplanen, utan stoppa den för gott, så måste du som regel bevisa att kommunen har fattat ett beslut som strider mot lag och att antagande av detaljplanen innebär en betydande olägenhet i form av störningar som buller, risk för hästallergi eller försämrad utsikt.

Hur lång tid tar en planprocess?

Tidsåtgången för detaljplaneprocessen, räknat från det att ett formellt planuppdrag ges till det att detaljplanen vinner laga kraft, har för de planer som studerats i arbetet kraftigt varierat mellan 21 månader till 7 år. I snitt har dock processen för samtliga planer endast aktivt bedrivits under 1,5 – 3 år.

Är områdesbestämmelser bindande?

Regleringen i områdesbestämmelserna är inte uttömmande och ger inte någon direkt rätt att använda marken på angivet sätt. Byggandets omfattning, som till exempel byggnadshöjd och våningsantal, får inte regleras med områdesbestämmelser. De ger inte heller någon garanterad byggrätt.

Vilka två lagar som främst styr planer och lov i fysisk planering?

Plan- och bygglagen styr kommunernas fysiska planering.

Vad är ett samrådsunderlag?

Att ta fram samrådsunderlag Samrådsunderlaget ska bland annat innehålla uppgifter om verksamheten och dess lokalisering. Uppgifter ska också finnas om bland annat berörd miljö och miljöeffekter. Dessa innehållskrav innebär att verksamhetsutövaren behöver inleda ett utredningsarbete i undersökningsskedet.

Vad är en specifik miljöbedömning?

Det finns två typer av miljöbedömningar, strategiska och specifika. Miljöbedömningar som görs för planer och program kallas strategiska och sådana som görs för verksamheter och åtgärder kallas specifika.

Share this post