Frågor

Hur manga ar kan man fa uppskov pa skatten?

Hur många år kan man få uppskov på skatten?

Du kan ompröva deklarationen upp till sex år tillbaka i tiden. På så sätt kan du få tillbaka den vinstskatt du tidigare betalat in och istället, om du uppfyller kraven, få uppskov på skatten. Under 2021 kan du begära tillbaka vinstskatten om du sålde bostaden under 2015 eller senare.

När kan man återföra uppskov?

Ett uppskov måste återföras till beskattning när ersättningsbostaden säljs. Sedan är det inget som hindrar att säljaren ansöker om ett nytt uppskov om kraven för ett sådant är uppfyllt. Vidare ska ett uppskov återföras till beskattning i samband med att en fastighet överlåts genom arv, testamente, gåva och bodelning.

Hur mycket har jag i uppskov?

Schablonintäkten är 1,67 procent av det uppskovsbelopp som du har vid ingången av det inkomstår som du deklarerar för. Skatten på schablonintäkten är 30 procent. Det innebär att skatten att betala blir cirka 0,5 procent av själva uppskovsbeloppet (1,67 procent x 30 procent = cirka 0,5 procent).

Vad är takbelopp?

Du som äger ett färdigbyggt småhus betalar kommunal fastighetsavgift. Du betalar 0,75 procent av taxeringsvärdet upp till den maximala avgiften, som kallas för takbelopp.

Hur mycket kan man få uppskov med?

Samtidigt infördes ett maxbelopp för hur stora uppskov man får göra 1 juli 2020. Sedan dess får man inte göra reavinstuppskov på mer än maximalt 3 Mkr, oavsett hur mycket reavinst man gör när man säljer, och hur mycket den nya bostaden man köper istället kostar. Det maximala uppskovsbeloppet på 3 Mkr är per bostad.

Måste man ansöka om uppskov varje år?

Om du vill ha uppskov med att betala skatt på vinsten vid försäljning av en bostad och uppfyller förutsättningarna för att få uppskov begär du det i deklarationen det år när du deklarerar försäljningen. Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skriver på köpekontraktet.

Kan man göra uppskov 2 gånger?

Man kan skjuta vinstskatten framåt i tiden ända fram tills man dör, då får dödsboet betala av skatteskulden. Man kan göra uppskov hur många gånger man vill så länge man uppfyller kraven. Du kan alltså flytta så många gånger du vill och ändå skjuta med dig ditt uppskov.

Share this post