Populära

Hur doda ett bisamhalle?

Hur döda ett bisamhälle?

Förinta Inom bitillsynen avser vi att bisamhället avlivas och destrueras med eller utan bibostaden. Destruktionen sker vanligen genom bränning. Hembigård Äldre begrepp som ursprungligen betecknade den bigård som fanns vid biodlarens hem.

Hur många bikupor får man ha?

Beroende på de lokala förhållandena kan mellan 10 och 20 bisamhällen stå på samma plats. Den som har flera bikupor måste ha flera bigårdar. Tomma skattlådor flyttas ut till bigårdarna innan och under dragperioderna och flyttas tillbaka när bina förhoppningsvis fyllt dem med honung.

Måste man ha tillstånd för bikupor?

Det krävs inget tillstånd för att ställa upp en bikupa på sin egen tomt men man måste anmäla placeringen av kupan till Länsstyrelsen.

Vem äger en bisvärm?

Idag gör de flesta markägare inga anspråk på del av bisvärmen utan är oftast lättade och glada om man tar bort en bisvärm från deras mark.

Vad händer om man dödar drottningen?

Förenklat sagt dör bisamhället om drottningen dör. För både biodlaren och bina är det därför omöjligt att rädda ett bisamhälle som har förlorat sin drottning. Däremot kan biodlaren och bina skapa ett nytt bisamhälle av den gamla genom att tillsätta eller dra upp en ny drottning.

Kan man försörja sig som biodlare?

Kan man leva på biodling? Absolut. Det är som vilket lantbruk som helst fast enklare. Man behöver inte äga någon mark eller investera i dyra maskiner.

Hur många bisamhällen per hektar?

Hur mycket större skörden blir är svårt att avgöra exakt. Men odlar man till exempel raps är kan skördeökningen bli 10-20 procent högre om man har två bisamhället per hektar. När det gäller äpplen kan ökningen vara upp emot 100-300 procent! En annan anledning att odla bin är så klart att man får honung.

Får man ha bikupor i villaområde?

Det finns inga detaljerade regler som styr hur man får ha bin eller inte, ej heller något tillståndsförfarande. Enligt miljöbalken är dock biodlaren skyldig att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för olägenhet för människors hälsa.

Vad krävs för att bli biodlare?

Kom-igång-kostnader

  • Bikupa med ramar, cirka 3 000 kr.
  • Bin, 2 000–3 000 kr/samhälle.
  • Arbetskläder och nödvändiga redskap för att hantera kupan, cirka 2 000 kr.
  • Redskap för att hantera honungen, cirka 1 500–3 000 kr.
  • Slungningsutrustning kostar, cirka 3 000 kr för en handdriven till uppemot 10 000 kr för mer avancerade.

Hur länge lever ett bisamhälle?

Detta möjliggör en anpassning till de behov, som samhället för tillfället har. Om sommaren lever ett arbetsbi i 5-6 veckor. De arbetsbin, som föds på eftersommaren och hösten, överlever vintern tillsammans med drottningen.

Hur avlivar man ett bisamhälle?

Vad händer om bina dör ut?

Om bina dör ut kommer det att medföra stora problem, eftersom de flesta frukter och grönsaker som vi äter skulle försvinna. Många vilda blommor skulle också dö ut, eftersom honungsbin samlar pollen och nektar från hundratals arter. Däremot skulle sädesslagens pollinering inte påverkas, eftersom de är vindpollinerade.

Hur blir jag av med bin?

Deras bon orsakar dock inte någon skada på huset. Solitära bin är vanligtvis inte aggressiva och sticks mycket sällan. Sanering är inte nödvändig eftersom de inte bygger upp några stora samhällen. Solitära bin är, liksom alla bin, viktiga pollinatörer, vår rekommendation är därför att du låter dem vara.

Vad dödar bin?

Giftiga bekämpningsmedel Den ökande användningen av kemiska bekämpningsmedel är ett stort hot mot bina. Humlor och honungsbin tar med sig eventuella gifter in till sin koloni, där giftet koncentreras i den mat som larverna matas med.

Hur länge sitter en bisvärm?

De kan sitta olika lång tid innan de bestämmer sig, från kanske två timmar till två dagar. Det är under denna tid som svärmen kan fångas in av en biodlare.

Hur får man bort en bisvärm?

Får du ingen träff så kan du istället besöka biodlarna.se/distrikt för att själv ta reda på vart närmaste förening finns med dess kontaktuppgifter. Har bisvärmen bosatt sig permanent i t. ex. en husvägg får husägaren kontakta Anticimex eller annat saneringsföretag för att få bort bina.

Share this post