Allmänning

Vad ar Groomingbrott?

Vad är Groomingbrott?

Brottet kontakt med barn i sexuellt syfte tillkom år 2009. Det fanns inte någon motsvarande bestämmelse tidigare, även om det var tänkbart att en del av gärningarna kunde utgöra försök eller förberedelse till andra brott.

Vad betyder det att bli Groomad?

Ibland används begreppet grooming. Det innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Sexualförbrytare söker via nätet upp tänkbara offer. Kontakten kan ske via chattar och kontaktsidor, eller via sociala media.

Vad ska man göra om man blir utsatt för grooming?

Vem vänder man sig till? Du kan alltid kontakta socialtjänsten för att få råd om du är orolig. Om du har en starkare oro för att något har hänt ska du vända dig till polisen.

Vad säger lagen om grooming?

Att ta kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte är olagligt och kallas för grooming. Sedan lagen infördes 2009, fram till och med år 2014 har 951 brott anmälts med den rubriceringen.

Vad krävs för att dömas för grooming?

För att någon ska kunna dömas för grooming krävs att personen föreslår eller stämmer träff med ett barn under 15 år i ett sexuellt syfte. Detta kan ge böter eller fängelse i högst 2 år (6 kap 10a § BrB). Det är alltså inte möjligt att straffas för grooming om personen fyllt 15 eller är äldre.

Vad betyder att Grooma?

Det engelska groom betyder ’rykta, sköta om; förbereda, trimma’, och gromning går ju ut på att pyssla om, förbereda tilltänkta offer. Den vuxne bygger upp ett förtroende för att sedan utnyttja barnet sexuellt.

När blev grooming olagligt?

Den 1 juli i år, 2009, trädde en ny lag i kraft som kriminaliserar grooming, Kontakt med barn i sexuellt syfte.

Hur många blir utsatta för grooming?

Hur många som utsätts för grooming är svårt att beräkna, men enligt en undersökning som BRÅ låtit göra har 40 procent av alla flickor i nionde klass över Internet fått sexuella förslag av för dem okända vuxna.

Hur många utsätts för grooming?

Share this post