Rekommendationer

Varfor maste man blotlagga linser?

Varför måste man blötlägga linser?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Måste man skölja linser?

Linser ska sköljas och kokas innan de äts. Torkade linser behöver inte blötläggas innan de kokas, men blötläggning förkortar koktiden. Linserna kokas i rikligt med vatten, ev med lite salt. Koktiden varierar mellan de olika sorterna och om de varit blötlagda eller inte.

Hur tillagar man torkade linser?

Skölj linserna noga. Lägg i en kastrull med vatten och buljongtärning och koka upp. Koka på låg värme med lock 15–20 min, de ska vara lite al dente.

Hur länge ska man blötlägga linser?

De kan kokas direkt och behöver inte blötläggas. Om man blötlägger är risken dock mindre att de inte kokar sönder eftersom skalen då får en chans att svälla upp till ursprunglig storlek i normal takt. Man behöver som sagt inte blötlägga gröna linser, men om man vill; blötlägg 3 timmar och koka då i 15-20 minuter.

Hur blötlägger man linser?

Blötlägg linserna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj linserna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del linser – två delar vatten) under lock i 10 minuter.

Hur länge kan man blötlägga linser?

Linser: Blötläggning och koktid

Blötläggningstid Koktid
Belugalinser Behöver inte blötläggas 15–20 minuter
Gröna linser Behöver inte blötläggas 20–25 minuter
Gula linser Behöver inte blötläggas 10 minuter
Röda linser Behöver inte blötläggas 10 minuter

Är det farligt att äta råa linser?

Enkelt förklarat ska bönor, ärtor och linser inte serveras råa eller halvkokta eftersom baljväxter som inte tillagas innehåller lektiner som kan orsaka besvär såsom illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Vid blötläggning och kokning så förstörs däremot lektiner och blir ofarliga.

Hur länge ska man skölja röda linser?

Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme.

Kan man blötlägga linser för länge?

Blötlägg linserna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid.

Hur länge blötlägga röda linser?

Linser behöver inte blötläggas utan kan kokas direkt. Har man tid går det förstås bra att blötlägga linserna ett par timmar innan, då blir de lite större, får en förkortad koktid och kokar inte sönder lika lätt. Koktiden blir dock marginellt kortare eftersom linser ändå har relativt kort koktid från början.

Share this post