Populära

Hur mycket mat slangs mataffarer?

Hur mycket mat slängs mataffärer?

Det vanligaste knepet för att bli av med svinnet är enkelt: att sälja kött, mejeriprodukter, frukt och grönt till ett rabatterat pris när varorna närmar sig ett utgånget datum. 1,3 miljoner ton, eller 130 kilo per person – så mycket mat slänger vi varje år.

Hur mäter man matsvinn?

För att kunna räkna ut hur stort matsvinnet är i genomsnitt per person behöver antalet portioner som har ätits räknas ut, alltså faktiskt antal ätande. För att kunna räkna ut matsvinnet i procent samt konsumtionen behöver även mängden serverad mat mätas.

Vilka livsmedel slängs mest?

Total mängd matsvinn per kategori

  • Frukt och grönsaker: 644 miljoner ton kastas (42%)
  • Spannmålsprodukter: 347 miljoner ton slängs (22%)
  • Rotfrukter och knölar: 275 miljoner ton slängs (18%)
  • Mejeriprodukter: 143 miljoner ton slängs (9%),
  • Kött: 74 miljoner ton slängs (5%)
  • Oljefrön och baljväxter: 50 miljoner ton kastas (3%)

Hur mycket mat slänger Ica?

Bara i Sverige slänger vi cirka 500 000 ton ätbar mat per år. Det innebär att 129 kilo matavfall per person i Sverige slängs, eller var fjärde matkasse. Därför vill vi minska matsvinnet, men vi klarar det inte på egen hand. Vi behöver din hjälp.

Vad händer med maten som vi slänger?

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan ens livsmedlen har hamnat i soporna har det bidragit till koldioxidutsläpp, produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvara drygt 2 miljoner ton koldioxid.

Vad räknas som matsvinn?

Vi kan dela upp maten vi kastar i två delar. Dels det oundvikliga matavfallet där exempelvis skal, ben, kärnor och kaffesump ingår och dels det som går att undvika att slänga, vilket brukar kallas matsvinn. Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt.

Vilken grupp slänger mest mat?

Utvecklade länder har störst andel matsvinn i slutet av livsmedelskedjan eftersom det finns ett större överflöd av mat och konsumenterna är mer kräsna och slösaktiga.

  • 40 procent av matsvinnet uppstår i detaljhandels- eller konsumentledet (FAO 2016)
  • Varje år slänger konsumenter i de rika länderna 222 miljoner ton mat.

Share this post