Trendig

Varfor delades Cypern?

Varför delades Cypern?

Cyperns moderna historia har präglats av motsättningar mellan öns två stora folkgrupper: grek- och turkcyprioter. 1974 ledde en grekiskt initierad kupp till att Turkiet invaderade den norra delen av ön, och Cypern delades i praktiken i en nordlig, turkcypriotisk del och ett grekcypriotiskt söder.

Varför gick Turkiet in i Cypern?

1960 lämnade Storbritannien Cypern till Grekland och Turkiet. Det var startskottet på ett förlopp som snart skulle resultera i en väpnad konflikt mellan landets två stora folkgrupper. Grekcyprioterna ville knyta Cypern närmare Grekland, turkcyprioterna ville hellre dela upp ön i två olika delar.

Hur styrdes Cypern strax efter självständigheten?

Traditionellt har grekcyprioter strävat efter enosis, förening med Grekland, och turkcyprioter taksim, en delning och förening med Turkiet. Grekcyprioterna har dock allt mera övergivit enosis för målet om en självständig enhetsstat, som omfattar hela ön.

När tog Storbritannien över Cypern?

1878 fick Storbritannien kontrollen över Cypern efter en överenskommelse med Turkiet, och i och med tar den grekiskcypriotiska kampen för återförening med Grekland, enosis, sin början.

Hur många människor bor i Nicosia?

De största städerna är Nicosia (237 800 invånare, 2012), Limassol (179 400) och Larnaca (58 000).

Hur många turkar bor i Cypern?

Demografi. Det finns flera folkgrupper på Cypern; grekcyprioter 77 %, turkcyprioter 18 %, övriga (bland andra armenier och maroniter) 5 %. Läs- och skrivkunnigheten är (2003) 97,5 %.

Hur är läget på Nordcypern idag?

I norra Cypern förekommer också en allmän smittspridning. Från och med 18 april 2022 avskaffas skyldigheten att fylla i det elektroniska formuläret på portalen Cyprus Flight Pass-Home innan avresa till Republiken Cypern, samt kategoriseringen av länder efter deras epidemiologiska situation.

Hur styrs Cypern?

Enhetsstat
PresidentialismKonstitutionell republik
Cypern/Statsskick

När kom turkarna till Cypern?

Cypern blev en del av det Osmanska riket år 1570 och det var då den turkiska invandringen till ön började. Turkarna bosatte sig primärt i den norra delen av landet, där bland annat 30 000 turkiska soldater tilldelades mark. Resten av ön var befolkat av grekcyprioter.

När var kriget på Cypern?

Cypernkrisen 1974

Ägde rum 20 juli – 18 augusti 1974
Plats Cypern
Resultat Turkisk seger. Grekiska militärjuntan i Aten föll den 23 juli 1974. Självständighetsförklaring av (ej internationellt erkända) Turkiska republiken Nordcypern den 15 november 1983 av turkiskockuperade Nordcypern..

Hur många bor i Nicosia 2021?

Antalet invånare är 326 980. Arean är 2 720 kvadratkilometer. Nicosia ligger på ön Cypern.

Share this post