Trendig

Varfor kan kontrastmedel som anvands vi rontgenundersokningar utlosa en njursvikt?

Varför kan kontrastmedel som används vi röntgenundersökningar utlösa en njursvikt?

Patofysiologin vid KMN är bara delvis kartlagd, och medullär hypoxi, direkt tubulotoxisk skada och tubulär obstruktion har diskuterats som tänkbara orsaker [6]. Tillstånd som påverkar njurarnas genomblödning är ofta förknippade med KMN som t ex diabetes, hjärtinsufficiens, chock, och läkemedel av typ NSAID.

Vad gäller vid röntgenundersökningar av patienter med njursvikt?

Njurfunktionen mätt med eGFR (baserat på kreatinin i normalfallet) skall vid ålder >65 år eller riskfaktorer enligt ovan kontrolleras innan röntgenundersökning: på polikliniska patienter helst <1 vecka men ≤3 månader gamla prover är acceptabelt om tidigare provsvar och aktuell anamnes vid undersökningstillfället inte …

Vad visar PET-CT?

PET, positronemissionstomografi, är en diagnostisk metod som används för att undersöka ämnesomsättningen i kroppens olika organ, bedöma sjukdomstillstånd eller följa effekterna av en behandling. DT, datortomografi, är samma som skiktröntgen och används för att undersöka anatomiska förändringar i kroppen.

När gör man PET-CT?

PET-undersökning används i följande fall: Vid tumörutredning för att skilja mellan olika förändringar och för att se om tumörer har spridit sig i kroppen. För att tidigt diagnosticera demenssjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom, och andra neurologiska sjukdomar.

Kan kontrastmedel orsaka njursvikt?

Jodkontrastmedel kan inducera njurskador med förlängd sjukhusvård, dialysbehov, ökad morbiditet och mortalitet som följd, men drabbar sällan friska individer. Nedsatt njurfunktion, stora kontrastmedelsdoser, dehydrering, diabetes, hjärtsvikt, hypotoni och hypoxi är viktiga riskfaktorer.

Varför får man kontrastvätska?

För att bilder av till exempel mage och tarmar ska bli så tydliga som möjligt behövs ibland kontrastvätska. Då får du dricka kontrastvätska ett par timmar före undersökningen. Ibland ges kontrastvätska direkt i blodet. Är du diabetiker kan medicineringen behöva justeras inför undersökningen.

Vad ser man på en PET röntgen?

PET, positronemissionstomografi, används för att diagnostisera tumörer och för att följa effekterna av en behandling. PET gör det nämligen möjligt att få bilder av vad som sker med till exempel ämnesomsättningen i kroppens olika organ.

Varför PET CT?

En PET-CT undersökning används för att följa behandlingseffekter eller bedöma sjukdomstillstånd. Vid undersökningen tillförs kroppen små mängder av ett radioaktivt spårämne. Tillverkningen av det radioaktiva spårämnet sker på undersökningsdagens morgon.

Share this post