Allmänning

Nar ar man Multisjuk?

När är man Multisjuk?

En multisjuk person har tre eller fler diagnoser och har lagts in på sjukhus minst tre gånger det senaste året. Bland de med hemtjänst skattar 24 procent sin hälsa som god, medan motsvarande andel bland de på särskilt boende är 40 procent.

Vad Multisjuklighet och polyfarmaci innebär?

Multisjuklighet innebär att en person har två eller fler sjukdomar samtidigt. Multisjuklighet kan för den enskilde innebära sårbarhet och beroende av andra. Det är vanligt att äldre personer har flera sjukdomar samtidigt och risken för multisjuklighet ökar med åldern.

Var kan du som vårdpersonal träffa på sjuka äldre personer?

Då kommer hemtjänsten hem och tar över vården under en del av dygnet, så att du får tid över åt annat. Ibland kan också hemtjänsten ta över vården under några dygn. Dagverksamheter kan också fungera som avlösning. Då är din närstående på en dagverksamhet under dagen.

Hur många äldre är multisjuka?

De som får hjälp många timmar i veckan har i större utsträckning svarat att de har svåra besvär av ängslan och att det är ganska eller mycket otryggt att bo hemma. Drygt 130 000 äldre svarade på Socialstyrelsens enkät 2017, vilket motsvarar cirka 60 procent av dem som fick den.

Har du mött någon Multisjuk människa?

Resultat: ​Personers upplevelse av att vara multisjuk beskrivs i fyra kategorier: ​att inte kunna leva som förut, ​att behöva stöd och hjälp, att bli sedd och förstådd, att försonas med sin situation​. ​Slutsats: ​Att vårda personer med multisjuklighet kräver att människan ses som helhet.

Vilka kriterier ska ingå för att den äldre ska klassas som Multisjuk?

Begreppet multisjuka äldre används i föreliggande rapport för en person som är äldre än 65 år, har tre eller fler diagnoser, och är i behov av hjälp av flera vårdaktörer.

Hur kan du arbeta som vårdpersonal för att den äldre personen ska få vård och omsorg med god kvalitet?

En individanpassad vård och omsorg kan bland annat skapas genom helhetssyn, samordning, självbestämmande, delaktighet, frivillighet och integritet. En individanpassad vård och omsorg kan innebära att: man gör bedömningar och åtgärder utifrån en helhetsbedömning av den äldres situation och behov.

Vad betyder sköra äldre?

Skörhet är ett begrepp som bättre än multisjuklighet identifierar äldre personer i behov av ett särskilt multidimensionellt omhändertagande. Skörhet betecknar ett tillstånd av accelererat biologiskt åldrande där kroppen successivt förlorar förmågan att hantera fysiska, psykiska och sociala påfrestningar.

Share this post