Ny

Hur vet jag om en produkt ar CE markt?

Hur vet jag om en produkt är CE märkt?

Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. CE-märket är även ett handelsmärke som gör att en produkt kan säljas fritt över nationsgränserna inom EU och EES. Bara produkter som EU bestämt får CE-märkas.

När ska en produkt CE-märkas?

När är CE-märkningen obligatorisk? CE-märkningen är obligatorisk bara om produkten omfattas av EU-specifikationer som säger att märkningen är ett krav. En del produkter omfattas av flera EU-krav samtidigt. Du måste se till att din produkt uppfyller alla relevanta krav innan du sätter på CE-märket.

Vilket ansvar bör vi konsumenter ta?

Konsumentverket har ett särskilt ansvar för produktsäkerhet inom fyra områden; leksaker, personlig skyddsutrustning för konsumentbruk, tjänsters säkerhet och för konsumentvaror som inte har någon speciallagstiftning.

Vad har företag och konsumenter för ansvar på marknaden?

När du tillhandahåller en vara eller tjänst på marknaden är det ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller och se till att dina varor och tjänster uppfyller kraven. Ditt ansvar gäller oavsett om du är tillverkare, importör eller distributör.

Hur kontrollerar man CE märkning?

Du behöver känna till:

  1. Vilka produkter som måste vara CE-märkta.
  2. Vilka språkliga krav som gäller för de olika dokumenten.
  3. Hur en korrekt Försäkran om överensstämmelse ska se ut.
  4. Vad instruktionsboken måste innehålla.
  5. Hur ett identifikationsnummer (CIN) ska se ut samt var och hur det ska sitta.

Hur CE märker man en lampa?

Ja, för att få sälja eller på annat sätt överlåta armaturen måste du CE-märka den. Foten med sladd och lamphållare räknas som en ny produkt. Du är tillverkare och du måste försäkra att den är säker genom att skriva en EU-försäkran och CE-märka armaturen. Det spelar ingen roll om du tillverkar ett eller tusen exemplar.

När kom kravet på CE-märkning?

Bakgrunden till CE-märkning CE-märket infördes i början på 1990. Det var ett sätt för alla tillverkare att visa att deras produkt överensstämmer med de krav som EU-lagstiftningen ställer.

Vilka produkter ska CE-märkas?

Vilka produkter måste vara CE märkta?

  • Maskiner.
  • Elektroniska produkter & utrustning.
  • Personlig skyddsutrustning.
  • Tryckbärande anordningar.
  • Medicintekniska produkter.
  • Aktiva medicintekniska produkter för implantation.
  • Radio-och teleterminalutrustning.
  • Enkla tryckkärl.

Vad har jag för skyldigheter som konsument?

Dina skyldigheter som konsument Som konsument är du främst skyldig att betala för produkten. Det lönar sig att minnas din skyldighet speciellt i fall du köper på avbetalning eller kredit. När du ingår köpet förbinder du dig att betala produkten i sin helhet och enligt plan.

Share this post