Allmänning

Kan barn anvanda vuxen nasspray?

Kan barn använda vuxen nässpray?

Avsvällande nässprayer och droppar med xylometazolin eller oximetazolin kan innebära risk vid feldosering, särskilt hos spädbarn. Symtom kommer snabbt och kan visa sig som slöhet, oro samt bleka och kalla händer och fötter. Ring Giftinformation om ett barn fått för hög dos, eller kommit åt att dricka näsdroppar.

När kan man ge nässpray till barn?

Barn från 1 år Om ditt förkylda barn är över ett år kan du ge avsvällande näsdroppar eller nässpray.

Kan man ge Otrivin till barn?

Otrivin 0,5 mg/ml skall inte användas hos barn under 1 år. Otrivin 1 mg/ml skall inte användas hos barn under 12 år. Överskrid inte rekommenderad dos, särskilt hos barn eller äldre.

Varför inte nässpray till barn under 1 år?

Läkemedelsverket gjorde en utredning 2009 av hur säkra receptfria förkylningsläkemedel för små barn är. Orsaken var rapporter om allvarliga biverkningar i andra länder inom EU. Myndigheten kom dock fram till att användningen inte behövde begränsas. Rapporterna om biverkningar gällde främst läkemedel som sväljs.

Kan man använda för mycket nässpray?

Överanvändning av nässpray Avsvällande nässpray kan orsaka nästäppa om du använder det för länge eftersom slemhinnan i näsan då har vant sig vid behandlingen. Om du har använt nässpray i mer än 10 dagar så svullnar nässlemhinnan upp direkt om du inte använder nässprayen. Du har då utvecklat ett slags nässpraysberoende.

Kan man dö av för mycket nässpray?

Det var början på en dödlig epidemi. På ungefär tre år dog nästan 300 människor i Sverige av fentanylanaloger eller fentanyl som sålts som en analog, de flesta av en överdos med nässpray som de beställt på nätet. I perioder dog fler av substansen än i trafiken. I oktober 2017 dog 24 personer.

Kan man ge nasonex till barn?

Barn i åldern 3 till 11 år: Rekommenderad dos är en sprayning (50 mikrogram/spray) i vardera näsborre en gång dagligen (sammanlagd dos 100 mikrogram). Hos vissa patienter med säsongsbunden allergisk rinit erhölls en kliniskt signifikant effekt inom 12 timmar efter den första dosen av NASONEX nässpray.

Kan man använda Nezeril när man är gravid?

Graviditet och amning Graviditet: Inga skadliga effekter hos foster har visats. Amning: Eftersom inga studier har utförts vet man inte om Nezeril passerar över i modersmjölk.

Hur blir man beroende av nässpray?

Gör så här för att bli av med beroende av avsvällande nässpray

  1. Upphör först i ena näsborren med den nässpray du använder idag.
  2. Använd Renässans Plus i denna näsborre tills du åter kan andas bra genom denna (ca 14 dagar).
  3. Fortsätt under tiden med den spray du använt tidigare i den andra näsborren.

Vad kan man använda för nässpray som gravid?

Det är vanligt att bli täppt i näsan under graviditet. Vid besvärande nästäppa kan du använda avsvällande nässprej, till exempel Nezeril eller Nasin. Använd inte avsvällande nässprej mer än tio dagar i rad.

Vad kan hända om man överdoserar nässpray?

De patienter som överanvänder avsvällande näs- sprayer och utvecklar rhinitis medica- mentosa har inte sällan en inflamma- tion/infektion i nässlemhinnan redan innan de börjar använda avsvällande nässpray (allergi, vasomotorisk rinit, förkylning, sinuit etc).

Share this post