Frågor

Hur mycket har Trallvirket gatt upp?

Hur mycket har Trallvirket gått upp?

Enligt jämförelsesajten PriceRunner är trallvirke och skivmaterial de två typer av varor som under 2021 ökat mest i pris. Utvecklingen för trallvirke är mest extrem – en ökning med 169 procent bara sedan förra året.

Hur mycket har virket gått upp i pris?

Och nu har SCB släppt siffror som visar hur mycket entreprenörernas kostnad ökat från december 2020 till december 2021. I snitt handlar det om en uppgång på 17 procent för byggmaterial. Men det finns stora skillnader mellan olika varor. Mest extrem har prisutvecklingen varit för trävaror där uppgången är 76 procent.

Varför går inte virkespriserna ner?

Efter de lägsta lagernivåerna på 20 år har de svenska sågverken åter börjat bygga upp en buffert av virke. Branschorganisationen Skogsindustrierna förutspår ett produktionsrekord för trävarubranschen. Därmed börjar kanske det skenande virkespriset mattas av.

Varför har priset på virkespriserna gått upp?

Anledningen till höjningen av trävarupriset sägs ha grund i en hög efterfrågan och brist på trävaror. Att sågverken som sätter priset på sina trävaror anger USA som en anledning är dock svårsmält eftersom virkespriset i USA gått ner med mer än 52 % sedan toppen i våras.

Varför stiger virkespriserna?

Enligt Niklas Lundin har den kraftiga höjningen av virkespriserna flera orsaker: den globala efterfrågan ökar samtidigt som utbudet är sämre, vilket beror på en minskad produktion framför allt i Nordamerika på grund av covid samt angrepp av barkborre. Där till ska läggas en svag kronkurs.

När går virkespriserna ned?

Nu är priserna nere på mer måttliga nivåer i paritet med priserna i januari 2021. Analytiker tror nu också att detta pris, strax under 3.000 kr per kubikmeter sågad vara är en ny stabil nivå för USA. Sverige har under våren varit relativt långt under prisnivån i USA.

När faller virkespriserna?

Priserna på trävaror sätts per kvartal, och i oktober träffar prissänkningarna Europa, säger Johan Freij.

Vad har hänt med virkespriserna?

Efter att de rekordhöga priserna för sågat virke i USA nu vänt neråt spår sågverks- och skogsägaren karl Hedin en liknande trend i Sverige. Samtidigt tror han tillsammans med andra analytiker på en fortsatt stark efterfrågan på träråvara.

När höjs priserna på byggmaterial?

Enligt SCB:s faktorprisindex ökade entreprenörernas kostnader för byggmaterial med totalt 6,5 procent mellan maj 2020 och maj 2021. Inom byggmaterialgruppen steg kostnaderna för trävaror och armeringsstål mest, 34,3 respektive 23,1 procent. Kostnaderna för järn och stål inklusive armeringsstål steg med 15,2 procent.

Är det brist på byggmaterial?

I Europa blir det brist på byggmaterial när energipriserna stiger. Kriget i Ukraina ser ut att förvärra problemet ytterligare. Det är världens största tegeltillverkare österrikiska Wienerberger som går ut med varningen.

Share this post