Rekommendationer

Hur mycket plats per person vid matbord?

Hur mycket plats per person vid matbord?

Hur många får plats vid ett matbord? Generellt sett brukar man räkna med att varje person behöver 60cm i bredd och minst 35cm i djup (35cm i djup är dock väldigt lite och tillåter begränsad avställningsyta på bordet) Vi rekommenderar 45-50cm i djup per person.

Hur långt bord för 12 personer?

Vill man kunna sitta 10 personer bekvämt bör bordet vara minst 1 meter brett och 2 meter långt så två kan sitta i bredd på kortändorna. Väljer du ett ovalt bord i samma storlek så blir det lite mera plats för de som sitter på kortändorna och du kan klara dig med 80 cm bredd men då bör bordet vara lite längre.

Hur mycket utrymme mellan bord och vägg?

Tips: Tänk också på att det ska vara minst 60 centimeters fritt utrymme mellan bordet och väggen på varje sida för att du ska kunna dra ut matstolarna så smidigt som möjligt. Skulle du placera karmstolar kring matbordet så bör du räkna med ytterligare några centimeter, beroende på stolens form.

Hur stort runt bord för 10 personer?

Storleksguide för runda matbord

Diameter Antal platser
160 8-10
170 9-11
180 10-12
190 11-13

Hur stor plats för matplats?

Hur många får plats kring ett matbord? Räkna med 60x35cm per person för att få plats med tallrik, bestick och glas. Ett rektangulärt bord för 4 personer bör ligga mellan 70-90×120-150cm. Ett runt bord för 4 personer bör vara 110cm i diameter.

Vad ska man ha på matbordet?

Brickan ska ju vara lätt att plocka bort om det ska dukas stort eller vara platsen för saker som kan behövas till middagen men det får inte bli för futtigt på ett stort bord. Att ha höga ljusstakar och blommor hjälper till med att ta plats utan att för mycket av bordet.

Hur mycket plats för stolar?

Räkna med att en stol tar ungefär 60×60 cm i plats runt bordet. Tänk även på att lämna cirka 30 cm bakom stolen tomt så att det finns möjlighet att röra sig runt stolen samt skjuta in den till bordet. Många bord idag är ungefär 72-75 cm höga.

Share this post