Allmänning

Vad menar man med forvarvad hjarnskada?

Vad menar man med förvärvad hjärnskada?

En förvärvad hjärnskada är en skada som inträffar efter nyföddhetsperioden efter en period av normal utveckling. Orsakerna till skadan kan vara en olyckshändelse, till exempel en traumatisk hjärnskada som uppkommer genom trafikolyckor, fallolyckor i sport och lek eller i samband med våld mot huvudet.

Hur kan nervsystemet skadas?

Vid regelbunden exponering av lösningsmedel under lång tid hinner kroppen inte bryta ner allt. Då skadas hjärna och centrala nervsystemet permanent. Lösningsmedel använd inom många områden. Organiska lösningsmedel är vätskor som används för att lösa eller förtunna oljor, fetter, gummi och plaster.

Vilken är den vanligaste orsaken till förvärvad hjärnskada?

De vanligaste orsakerna är trafikolyckor, fallolyckor och misshandel. Skadan orsakar tryck mot eller slitning av hjärnvävnaden, en så kallad primär skada. Den kan också orsakas av skador på hjärnans blodkärl med blödningar som följd.

Vad menas med förvärva?

Förvärvad är ett begrepp inom sjukvården/medicinen som innebär att en skada eller funktionsnedsättning inte har orsaker i personens tidiga utveckling (se medfödd), utan tillkommit senare i livet till exempel till följd av trauma, stroke, malnutrition (se nutrition) eller sjukdom.

Kan man reparera skadade nerver?

Om skadan är allvarlig, exempelvis om nerven har klämts eller skurits av kan patienten få livslång försämring av funktionen i den drabbade kroppsdelen. Metoder som används för att reparera en nervskada har förbättrats med tiden men man kan fortfarande inte reparera en nervskada så att funktionen återställs helt.

Vad händer om det centrala nervsystemet skadas?

En skada på ryggmärgen orsakas oftast av kraftigt yttre våld (trauma) mot nacken eller ryggen. Skadan innebär att nervförbindelserna mellan hjärnan och kroppen utanför centrala nervsystemet – till vilken ryggmärgen räknas – helt eller delvis blivit förstörda. Den viljestyrda motoriken upphör och känseln försvinner.

Vad händer om hjärnan får för lite syre under ett par sekunder?

Kvävning innebär att hjärnan inte får tillräckligt mycket syre. Syrebrist i hjärnan leder fort till medvetslöshet och döden. Kortare perioder av syrebrist i hjärnan kan ge hjärnskador. Ett tillstånd där kroppens vävnader har syrebrist kallas hypoxi.

Kan man leva utan Lillhjärna?

En 24-årig kvinna i Shandongprovinsen i Kina sökte vård för illamående och balansproblem. En undersökning med magnetkamera gav svar på vad orsaken var. Hon hade levt hela sitt liv utan lillhjärna.

Share this post