Allmänning

Nar man satter kantsten anvands ett verktyg Vad heter det?

När man sätter kantsten används ett verktyg Vad heter det?

Placera ut kantstenskilar och kantsten De gör att du sedan enklare kan justera höjden för kantstenen. Börja där höjden är som lägst vid sluttning. Använd tumstock och vattenpass till din hjälp för att se så du hela tiden håller en vågrät linje eller håller till det fall som din yta skall ha.

Hur delar man en kantsten?

Du ska först med ett tuschstreck hela vägen runt stenen markera var den ska delas och sedan ska du med en huggmejsel göra en skåra på tre av sidorna, nämligen på kortsidorna och ena bredsidan. Skåran ska vara 1–2 cm bred och 1/2 cm djup.

Hur hög är en kantsten?

I asfaltskolan står att läsa om kantstenars höjd: Traditionellt så är det vedertaget med 12 cm kantstenshöjd längs med gångbanor. Vid busshållplatser är det oftast 16 cm.

Vilket material är kantsten oftast tillverkad av?

Kantsten är en huggen sten av granit eller annan bergart som används för att avgränsa olika ytor. Kantstenen kan till exempel avgränsa en gata eller vägbana från trottoarer och refuger, eller gräsmattan från en väg. Svensk stenindustri har varit världsledande i framställning av kantsten och gatsten.

Vilket grus under plattor?

Bärlagret av stenkross 0-35 mm, eller motsvarande, på en körbar yta bör vara 20-30 cm. För en enklare trädgårdsgång kan det räcka med 15-20 cm bärlager av 0-18 mm eller motsvarande. Detta betyder att minsta fraktionen är 0 mm, dvs stendamm, och den andra siffran anger de största stenarna i blandningen.

Hur delar man marksten?

När du behöver kapa marksten finns flera verktyg att använda. Det vanligaste alternativet är att använda en rondellkap med sten- eller diamantklinga. Men även en vinkelslip fungerar till mindre kapningar och tunnare stenplattor. Det gäller bara att vara försiktig när du kapar så att du inte råkar skada dig.

Vilken betong till kantsten?

Jordfuktig betong Betongen blir stark och stöttar kantstenarna medan den bränner. Den krymper mindre när det inte är så mycket vatten som ska avdunsta. Det ger även bättre styrka.

Hur anlägger man en Stenrabatt?

Stenrabatter varierar i form och uttryck. Antingen utgår du från ett naturligt stenparti i trädgården och fyller på det stenmaterial som krävs, eller så anlägger du en helt ny stenrabatt. Det är vanligt att man gör vid exempelvis garageuppfarter eller längs en trädgårdsgång.

Hur hög ska en Rabattkant vara?

Gräv ut efter ett snöre så det blir en rak kant där stålkanterna ska vara. Stålkanterna har här en höjd på 12 cm, så gräv ca 13 cm ner. 2. Den raka, skarpa kanten gör det lättare att få de 3 meter långa kanterna på plats, jämfört med att gräva en ränna med luft på båda sidor om kanten.

https://www.youtube.com/watch?v=POSc10zzZZU

Share this post