Populära

Vad ar det som kontrolleras vid en livsmedelskontroll?

Vad är det som kontrolleras vid en livsmedelskontroll?

Vid besöken kontrollerar inspektören att verksamheten fungerar på ett bra sätt och att de livsmedel som säljs är säkra att konsumera. Det handlar till exempel om att maten förvaras vid rätt temperatur, att det är rent och snyggt i lokalerna och att rätt information ges till konsumenterna.

Vem kontrollerar hygien på restauranger?

I Sverige är det kommunernas livsmedelskontroll som kontrollerar och säkerställer restaurangernas hygien. I deras kontroller ingår bland annat att kontrollera att livsmedel lagras i rätt temperatur, att det finns tydliga städrutiner, att det finns tvättmöjligheter för personalen m.m.

Vilka två statliga departement ansvarar för livsmedelskontrollen?

Ansvaret för genomförandet av livsmedelskontrollen i Sverige delas mellan Livsmedelsverket, länsstyrelser och kommuner.

Finns det kemikalier i mjölk?

För mjölkkorna vanligtvis kraftfoder + grovfoder. Kemikalier: Kemikalier som berör mjölkens säkerhet är främst läkemedel, bekämpningsmedel (i växtodlingen så väl som i stallet), fodertillsatser såsom konserverings- och ensileringsmedel, rengörings- och desinfektionsmedel samt juvervårdsmedel.

Vad kollar miljö och hälsa?

Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kontroll av allt från livsmedelshantering och vatten till luftföroreningar, buller och miljöfarlig verksamhet. Detta görs för att människors hälsa inte ska skadas.

Vilken myndighet har huvudansvaret för livsmedelskontrollen i Sverige?

”Det är viktigt att påpeka att kontrollen av livsmedelssäkerhet och redlighet i stort sett fungerar bra i Sverige. Och det är branschen själv som har huvudansvaret.

Vad innebär det att något sker på nationell nivå?

Nationell nivå Riksdagen har makt att stifta lagar. Riksdagen representerar folket på nationell nivå. Regeringen styr Sverige genom att den ser till att riksdagens beslut blir verklighet och kommer med idéer till nya lagar och lagändringar.

Share this post