Blogga

Vad innebar begreppet evidensbaserad vard?

Vad innebär begreppet evidensbaserad vård?

Evidensbaserad vård innebär att personal behandlar patienten i enlighet med bästa tillgängliga kunskap. Denna kunskap hämtas från forskning och klinisk erfarenhet hos vårdpersonal. När man väger samman patientens värderingar och behov med bästa tillgängliga kliniska kunskap kan vården få högsta kvalitet.

Kan det saknas evidens för bra metoder?

Brist på bevis är inte detsamma som brist på effekt. Att det saknas undersökningar om nyttan av en viss åtgärd behöver inte betyda att åtgärden är verkningslös. Därför är det inte givet att behandling utan bevisad effekt ska upphöra. Däremot bör man ofta initiera forskning om sådana metoder.

Vad är begreppet evidensbaserad kunskap?

Den evidensbaserade modellen bygger på kunskapskällorna som den professionelle väger samman vid val av insats: bästa tillgängliga kunskap, personens situation och kontextuella omständigheter och personens erfarenheter och önskemål.

Vilken vård är inte evidensbaserad?

Nya, spännande och dyrbara metoder som t ex robot- kirurgi introduceras utan tillräcklig evidens. Metoder som visat sig göra skada eller som inte är kostnadseffek- tiva fortsätter att tillämpas i vården.

Varför är det viktigt att arbeta evidensbaserat inom psykiatrin?

Eftersom det inte finns vetenskaplig kunskap om alla insatser som används i socialt arbete får man många gånger stödja sig på annan kunskap. Det kan till exempel vara kunskap om nyttan med insatser från den egna verksamheten i form av lokalt producerad kunskap från arbetet med systematisk uppföljning.

Vad utgår man ifrån vid evidensbaserad behandling?

Evidens är ett svenskt ord som betyder bevis, eller belagd kunskap till skillnad från tradition. Att tillämpa evidensbaserad omvårdnad innebär att som komplement till andra kunskaper även använda sig av de vetenskapliga resultat som framkommer genom studier av vad som är bästa möjliga omvårdnad.

Vad är fördelarna med att arbeta evidensbaserat inom social omsorg?

Att arbeta evidensbaserat kan vara ett stöd i att följa socialtjänstlagens övergripande mål att respektera människors självbestämmanderätt och integritet samt ett sätt att försäkra sig om att de insatser som ges är av god kvalitet.

Varför är det så viktigt med evidensbaserad kunskap?

Om du vill prova någon ny åtgärd, kanske tyngdtäcke för oroliga personer, är det viktigt att ta reda på vilken kunskap som redan finns när det gäller effekten och om det finns faktorer som är negativa, så att åtgärden blir så bra som möjligt.

Vad bör evidensbaserad vård bestå av i mötet med patienten?

Evidensbaserad vård går ut på att sträva efter en vård som vilar på säkrare vetenskaplig grund, en medveten och systematisk användning av bästa tillgängliga vetenskapliga faktaunderlag tillsammans med tillgänglig klinisk erfarenhet och utefter patientens preferenser.

Share this post