Frågor

Ar PSA-prov gratis?

Är PSA-prov gratis?

Från och med nästa år kommer män födda mellan 1970 och 1972 erbjudas gratis PSA-prov när de fyller 50 år. (Regionen preciserar att ”Med ’män’ avses alla personer oavsett könsidentitet som berörs av det medicinska innehållet”.)

Hur bokar jag PSA-test?

Du kan kontakta en vårdcentral om du vill lämna ett PSA-prov. Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du har frågor eller behöver få råd på telefon.

Kan man boka PSA-prov?

Kontakta en vårdcentral om du vill lämna ett PSA-prov. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Vad är Stockholm 3 metoden?

Stockholm3-test Stockholm3-testet är ett blodprov som är utvecklat av forskare på Karolinska Institutet. Stockholm3-testet mäter över 100 markörer för att fastställa risken för behandlingskrävande prostatacancer.

Var kan man ta Stockholm 3 test?

Stockholm3-testet mäter risken för prostatacancer. Stockholm3-testet lämpar sig i första hand för män i åldern 50–70 år. Du kan begära Stockholm3-testet i vilket som helst av Mehiläinens laboratorium.

Hur lång tid tar ett PSA test?

PSA test är ett blodprov som kan utföras hemma. Hela processen tar normalt inte mer än 15 minuter. Prostata test som görs hemifrån har inte hundraprocentig noggrannhet men ger indikationer om något står fel till i prostatan. Om ditt test visar normala värden och du trots det är orolig bör du ändå kontakta en läkare.

Har man ett riktigt lågt PSA-värde?

Om en man har ett riktigt lågt PSA-värde, under 1 mikrogram per liter, är det inte bara mycket osannolikt att han har en allvarlig prostatacancer, utan också mycket osannolikt att han utvecklar en allvarlig prostatacancer de närmaste sex-åtta åren.

Vad är PSA-värdet för prostatacancer?

Efter en operation eller strålbehandling för prostatacancer följs mannen upp med regelbundna PSA-prov. PSA-värdet visar hur effektiv behandlingen varit. PSA ger även information om hur effektiv bromsande behandling är. Om du är fundersam över betydelsen av ditt PSA-värde, ska du inte dra dig för att fråga din läkare.

Vad är PSA-prov för någonting?

Vad är PSA-prov för någonting? 1 PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. 2 PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. 3 PSA är inte något ”cancerämne” som kommer från en tumör, utan ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen även hos friska män.

Share this post