Trendig

Vad ingar inte vid husforsaljning?

Vad ingår inte vid husförsäljning?

– I vardagligt tal säger man köpa hus. Men egentligen har du, enligt jordabalken, köpt en fast egendom. Lös egendom däremot är sådant som inte hör till en fastighet eller något som inte är avsett för stadigvarande bruk i en byggnad och som inte ingår i köpet, säger Anneli Cederschiöld.

Är hatthylla fast inredning?

I ert fall bör både balkonggolvet och hatthyllan anses utgöra fast inredning och därmed ingå vid bostadsförsäljningen. Det är möjligt att i köpeavtalet avtala bort de undantag du som säljare vill göra för vad som ska ingå.

Vad ska ingå i ett husköp?

Exempel på fastighetstillbehör som ingår i affären/köpet:

  • Byggnader (även lekstuga, friggebod, växthus, uthus)
  • Ledningar för el, vatten och avlopp.
  • Stängsel.
  • Flaggstång med lina.
  • Träd och buskar.
  • Naturlig gödsel.
  • Solur.
  • Brevlådan.

Måste man lämna hatthylla vid flytt?

Hatthyllan är ett tillbehör som många gånger skruvas ner inför flytten. Den skall sitta kvar ifall inget annat har avtalats. Exempel byggnadstillbehör som ingår i affären/köpet: Vitvaror.

Har säljare rätt att ta med sig markiser?

Det kan vara svårt att avgöra vilken egendom som säljaren har rätt att ta med sig och vilken egendom som skall lämnas kvar. Grundregeln är att det tillbehör som fanns på fastigheten när den visades för köparen ska ingå i köpet.

Vad är Ägarlägenhetsfastighet?

Även en ägarlägenhetsfastighet är en fastighet (1 kap. 1a § JB). Det är en tredimensionell fastighet, som är avsedd att rymma endast en enda bostadslägenhet. Enskilda lägenheter kan alltså innehas med direkt äganderätt och lägenheterna utgör tredimensionella fastigheter av särskilt slag, ägarlägenhetsfastigheter.

Vad ska vara kvar i huset vid försäljning?

Exempel på fastighetstillbehör som du måste lämna kvar: Byggnad (även lekstuga, Attefalls hus, Friggebod, Växthus, Uthus, Vedbod, Cykelskjul) Ledning för gas, el, vatten och avlopp. Stängsel. Oljetank.

Är gardinstänger fast egendom?

Även sånt som hatthylla och fästen till gardinstänger räknas som fast egendom och är något som man inte får ta med sig när man flyttar. Exempel på fast egendom i en bostadsrätt som ska lämnas kvar vid försäljning: Vitvaror (även om du bytt ut dom)

Kan man ta med gardinstänger når man flyttar?

Även gardinstängerna skulle kunna klassas som inredningsdetaljer och därmed som byggnadstillbehör. Deras faktablad är baserade på en tolkning av JB 2:2 som egentligen gäller fast egendom (bostadsrätt räknas som lös egendom).

Vad lämnar man kvar när man flyttar?

Får man ta med sig rullgardiner vid flytt?

Dock är det viktigt att vara medveten om att just rullgardiner kan avtalas bort, om säljaren i fråga till exempelvis vill ta extra betalt för dessa eller vill ta med sig rullgardinerna vid flytt.

Share this post