Allmänning

Hur utvinner man sallsynta jordartsmetaller?

Hur utvinner man sällsynta jordartsmetaller?

Miljövänlig separering av sällsynta jordartsmetaller Genom att blanda nanopartiklarna med ammoniumsulfat och skaka i tre steg, kunde de sällsynta jordartsmetallerna separeras på ett miljövänligt sätt. Nanopartiklarna kunde återanvändas tre gånger utan att förlora sin effektivitet.

Är Metall hållbart?

Tillgången till metaller är en förutsättning för utvecklingen av innovationskritiska teknologier som behövs i omställningen till hållbart samhälle. Utvinning och bearbetning av sådana metaller behöver vara hållbar.

Vad används sällsynta jordartsmetaller till?

Sällsynta jordartsmetaller (LREE och HREE) används bland annat till magneter i elektriska motorer och generatorer, katalysatorer, batterier samt glas och keramik. Ingen produktion sker i dagsläget inom EU.

Kan man tex återvinna sällsynta jordartsmetaller i Skrotsten eller avfall?

Trots att brytningen av sällsynta jordartsmetaller på en del håll i världen innebär stora miljöproblem återvinns och återanvänds i princip inget alls av metallerna, enligt en granskning av Ekot i Sveriges Radio.

Var bryts lantan?

Produktionen av sällsynta jordartsmetaller är i dag mer eller mindre ett exklusivt monopol där större delen av all produktion kommer från Kinas Bayan Obo gruva i Inre Mongoliet. 40 procent av all produktion av lätta sällsynta jordartsmetaller kommer från denna gruva.

Vilka problem kan brytning av sällsynta jordartsmetaller leda till?

Utvinningen av jordartsmetaller som används i allt större utsträckning av bil- och elektronikindustrin skapar stora miljöproblem. Men trots att brytningen av nya metaller leder till stora miljöproblem återvinns och återanvänds i princip inget alls av jordartsmetallerna i dag. – Det är absolut ohållbart.

Är metall bra för miljön?

Det mest miljövänliga materialet är järn/stål/metall eftersom det kan smältas ner och återanvändas i det oändliga med bara 0,6 procent tillsats av nytt järn.

Hur kan man återvinna metall?

Metallförpackningar mals sönder och stålet sorteras bort med hjälp av magneter. Stålet smälts ned till nytt stål och återvinns till allt från armeringsjärn och järnväg. När man smälter om stål sparas nästan 80 % av energin som behövs för att tillverka stål av järnmalm.

Vilka sällsynta jordartsmetaller är viktigast?

Scandium eller Sc (21) – Används i TV-apparater och energisparlampor. Yttrium eller Y (39) – Yttrium är viktigt i den medicinska världen, används i cancerläkemedel, reumatoid artrit-medicin och kirurgiska tillbehör. Det används också i superledare och lasrar.

Vilka egenskaper har sällsynta jordartsmetaller?

Sällsynta jordartsmetaller är viktigt på grund av deras specificitet, mångsidighet och unika egenskaper (katalytisk, kemiska, elektriska, metallurgiska, kärnkraft, magnetiska och optiska).

Share this post