Ny

Vad ar en biprodukt?

Vad är en biprodukt?

biprodukt är något som bildas utöver det man egentligen vill tillverka.

Finns det någon definition av biprodukt i miljöbalken?

Om en restprodukt behöver behandlas före användning, är det oftast att se som en avfallsbehandling. Enligt EU-domstolen kan en restprodukt endast anses vara en biprodukt om dess fortsatta användning är säkerställd utan någon bearbetning före användandet.

Vad betyder slaggen?

Slagg är ett ometalliskt ämne, en biprodukt som uppstår vid olika typer av metallurgiska processer ur medföljande bergart, gjorda tillsatser eller reaktioner med syre och andra metalloider. Med slagg eller slaggämnen betecknas även onyttiga ämnen, som utsöndras vid matspjälkning.

Vem ansvarar för miljöbalken?

Huvudregeln i miljöbalken är att den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som orsakat en förorening bär ansvaret. Därtill kan även en fastighetsägare bli ansvarig.

Vilka omfattas av miljöbalken?

All vattenverksamhet är tillståndspliktig enligt någon bestämmelse i miljöbalken. Genteknik och biotekniska organismer omfattas av miljökrav. Även användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra joniserande strålning omfattas av begreppet miljöfarlig verksamhet.

Vad består slagg av?

Slagg innehåller ofta rester av stål. För att tillvarata metallvärden (järn och legeringselement) är det vanligt med olika typer av metallutvinning i slagghanteringskedjan.

Vem måste följa miljöbalken?

EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning. EU-direktiv på miljöområdet införlivas i miljöbalken. Alla företag är skyldiga att följa miljölagstiftningen.

När ska miljöbalken tillämpas?

Bestämmelserna i 2 kap. miljöbalken är tänkta att vara tillämpliga generellt, även då det inte finns specifika bestämmelser i förordningar eller föreskrifter. Bestämmelserna ska tillämpas i planerings-, prövnings- och tillsynsprocessen. Andra sektorslagstiftningar gäller parallellt med miljöbalken.

Share this post