Populära

Ar getingar pollinatorer?

Är getingar pollinatörer?

Getingar är på många sätt missförstådda. Att det finns ungefär 50 arter i Sverige, att de är skickliga byggarbetare, viktiga rovdjur och pollinatörer i trädgården är det inte många som känner till. Getingar inger respekt i djurvärlden.

Vilka ekosystemtjänster utför bin?

Växter gör så att luften blir ren. Bin och humlor ser till att träden får frukt. Och små organismer tar bort gifter ur vattnet. I naturen händer massor som vi människor har stor nytta av, och dessutom får den oss att koppla av och må bra – det kallas ekosystemtjänster.

På vilket sätt är ekologiskt jordbruk bra för bin?

Studier har visat att det ekologiska jordbruket bidrar till fler bin, humlor och fjärilar än det oekologiska, upp till 50 procent fler. Det har flera förklaringar. Variationen av växter på ekologiska gårdar ser till att det finns blommor kvar och bina har bättre tillgång till föda under året.

Vilka getingar pollinerar?

Rosväxter, flock- och korgblommiga växter hör till dem som har getingvänliga blommor med lättåtkomlig nektar. Getingarna besöker våra vanligaste frukt- och bärväxter, som äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar, liksom hallon och björnbär, som tillhör familjen rosväxter och också pollineras av dem.

Vad menas med reglerande ekosystemtjänster?

Denna grupp innefattar alla de tjänster som produceras via naturens egen reglering av kritiska processer, genom att till exempel rena luft och vatten, reglera lokalt och globalt klimat, förhindra översvämningar och jorderosion, och pollinera grödor och vilda växter.

Vad borde vi som samhälle göra för att skydda humlor och bin?

Behovet av hållbart jordbruk. Det är viktigt att stötta och ha ett varierat jordbruk. Då ökar den biologiska mångfalden vilket gynnar bina. Samtidigt är hållbart jordbruk och trädgårdsskötsel utan starka bekämpningsmedel viktigt för att skydda dessa värdefulla insekter.

Share this post